Pošla u šetnju pa pronašla žuti dijamant vrednosti preko četiri karata.

Kada sledeći put budete planirali kuda u šetnju ili na piknik, razmislite o tome da posetite neki rudnik ili arheološko iskopište, nikad se ne zna šta vredno možete pronaći. Amerikanka Norin Vredberg iz Kalifornije imala je sreću da u obližnjem Arkanzaškom parku uoči i pronađe žuti dijamant vrednosti preko četiri karata.

Norin i njen suprog Majkl imali su običaj da svakog vikenda skoknu u neko obližnje mestašce, nacionalni park ili na jezero kako bi se odmorili od radne nedelje. Jednog vikenda, ovaj bračni par iz Granit Beja odlučio je da poseti Nacionalni park Springs u Arkansasu. Tokom svog boravka, par je naišao na brošuru obližnjeg rudnika dijamanata pa im se ista destinacija učinila zanimljivom za obilazak. Rudnik dijamanata nalazi se u gradiću Murfrisboru, u američkoj saveznoj državi Arkanzas.

Prvi put sam taj park videla pre nekoliko godina na televiziji. Shvatila sam da nismo tako daleko i odlučili smo da ga posetimo. – priseća se Norin u izjavama za ABC televiziju.

Tako su jednog sunčanog, septembarskog popodneva Vredbergovi krenuli u rudnik dijamanata, baš nakon što je padala obilna kiša, što je stvorilo odlične uslove za potragu za dijamantima. Zemljište se dosta prosušilo a sunce je sijalo jarko kada je bračni par stigao u rudnik.

Ovakvu uslovi odlični su da se uoče blještavi kamenčići od kojih svaki može biti dijamant. Zadesila se na pravom mestu i primetila 4,38 žuti dijamant kako se sjaji na sunčevoj svetlosti. – rekao je Vejmon Koks, zaposleni u rudniku dijamanata.

Norin kaže da nije odmah bila sigurna da li je u pitanju dragulj ili samo parče stakla ali sve sumnje ubrzo su otklonili radnici rudnika. Ovaj rudnik jedini je u američkoj državi Arkansas gde svako ko dođe može da okuša svoju sreću u kopanju dijamanta. Ukoliko posetilac pronađe nešto za šta misli da je dijamant, taj kamenčić se odmah i proverava.

Zaposleni kažu da su se dijamanti pronalazili i ranije ali da niko do sada nije imao tako mnogo sreće kao Norin. Na ovoj lokaciji je od 1906. fodine pronađeno čak 75.000 dijamanata, a samo u toku prošle turističke sezone, posetioci su pronašli 258 dijamanata koje su, nakon sertifikovanja rudnika, poneli svojim kućama.

Foto: screenshot/sputnikportal.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio