Sećanje na Čarlija

U vreme društvenih mreža, CGI tehnologije i TV sapunica, nije loše prisetiti se i čoveka od kojeg je, takoreći, sve počelo. Sve smo bliže vremenu kada će mladi današnjice znati za ime ali ne i za dela i dostignuća najslavnijeg glumca u eri crno-belog filma.

Međutim, svako ko voli filmove, kada čuje za ime slavnog filmskog glumca i režisera Čarlija Čaplina setiće se onižeg čoveka s brčićima, obučenog u pohabano gospodsko odelo, s polucilindrom na glavi, prevelikim cipelama na nogama i štapom u ruci. To je glavni junak Čaplinovih filmova, čuveni Šarlo akrobata, na kome je sve veoma smešno, izgled, pačji hod, nespretno ponašanje – sve izuzev očiju, koje su uvek tužne. Kada mu je udahnuo život, Čarli Čaplin je bio inspirisan svojim doživljajima iz najranijeg detinjstva. Čarli Čaplin se rodio 16. aprila 1889. godine u Engleskoj, u siromašnom predgrađu Londona. Njegovi roditelji bili su putujući glumci i on je prvi put nastupio na pozornici sa nepunih pet godina. Dok nije ostao bez oca, mališan Čarli je znao samo za siromaštvo, a onda je na vrata njegove porodice zakucala i beda. Pomislićete da su beda i siromaštvo jedno te isto ali ne i za Čarlija Čaplina. Zato je i izjavio da siromaštvo nije greh, ali beda jeste, jer ponižava čoveka. Ona znači glad, neplaćene račune, zaplenjen nameštaj, lutanje od stana do stana. Čarli je sve to iskusio, ali najteže su mu padali odlasci u narodnu kuhinju po ručak. Tada je morao da obuva mamine prevelike cipele, jer svoje nije imao. Jednog dana sreo je čoveka koji je na ulici svirao vergl, stari muzički automat na navijanje. Čarli je bio opčinjen muzikom. Od tada je ulica postala njegova pozornica, uz muziku je igrao pred prolaznicima, a posle nastupa bi ispružio svoj šešir i zaradio nekoliko novčića. Imao je sreću da ga zapazi čovek koji je tada osnovao trupu „Osam lankaširskih dečaka“, a ubrzo je dobio i ulogu u velikoj pantomimi „Mačak u čizmama“.

Sreća mu je, međutim, iznenada okrenula leđa, ostao je bez majke koju su odveli u duševnu bolnicu. Tada je morao da radi razne poslove da bi preživeo, ali je sanjao o povratku svetlostima pozornice. I san mu se ostvario. U 12. godini Čarli je dobio prvu ulogu u pozorišnom komadu u kom je igrao skitnicu, kao i prvu kritiku u kojoj su mu prorekli sjajnu budućnost. Od tada je počeo njegov put ka izuzetnoj slavi. Čaplin je postao engleski filmski režiser, glumac, scenarista i producent, jedan od najvećih komičara svih vremena, dobitnik je Oskara za najbolju muziku i Oskara za životno delo. Publika širom sveta obožavala je Šarla, akrobatu i skitnicu, koji poslednji zalogaj deli sa svojim psom i, uprkos, siromaštvu čuva svoj štap, svoj cilindar i svoje dostojanstvo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio