Slovenci izabrali ženu za predsednika države

Slovenija je po prvi put u istoriji dobila ženu predsednika. Nataša Pirc Musar izabrana je za predsednicu države u drugom krugu glasanja, pokazuju preliminarni rezultati glasanja.

– Nataša Pirc Musar, osvojila je 53.83 odsto glasova, dok je njen rival u trci za petogodišnji predsednički mandat, konzervativac Anže Logar dobio 46.17 odsto – izveštava agencija Rojters pozivajući se na podatke državne izborne komisije na osnovu 86.7 odsto prebrojanih glasova.

Pravo glasa na izborima u Sloveniji ima nešto manje od 1,7 miliona glasača, a to pravo je u prvom krugu iskoristilo 51,74 odsto upisanih. Po svoj prilici, Pirc Musar će naslediti Boruta Pahora, koji je vodio Sloveniju u dva petogodišnja mandata.

Nataša Pirc Musar je 54-godišnja novinarka i pravnica koja nikada nije bila članica ili kandidatkinja političkih partija, pa je nezavisna kandidatura na predsednički izborima prva kampanja u kojoj učestvuje. Fakultet je završila u Ljubljani, dodatno se školovala i u Mančesteru (SAD), a šest godina bila je zaposlena i kao novinarka u slovenačkom javnom televizijskom servisu. Nakon toga je narednih pet godina provela kao prezenterka vesti na jednoj od najvećih komercijalnih televizija.

U njenoj biografiji stoji i podatak da je u dva mandata bila slovenačka poverenica za pristup informacijama od javnog značaja, a nepunih šest meseci obavljala je i funkciju predsednice Crvenog krsta Slovenije. Istaknuti pravnik postala je zahvaljujući slučaju iz 2016. godine u kojem je zastupala Melaniju Tramp, suprugu tadašnjeg kandidata za predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, koja je inače poreklom iz Sevnice u Sloveniji.

Na ovogodišnjim predsedničkim izborima Slovenije kandidovala se kao nezavisna kandidatkinja, čiju su kampanju podržali raniji slovenački predsednici Milan Kučan i Danilo Tirk.

Foto: balkans.aljazeera.net

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio