Srećan 8. mart

Međunarodni dan žena, 8. mart, proistekao je iz radničkog pokreta, a priznat je i od strane Ujedinjenih nacija koje su ga priznale kao događaj koji se obeležava na godišnjem nivou. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u SAD-u, deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi ih se sprečilo da štrajkuju sa drugim radnicima. Tada se obično radilo 10 sati dnevno. Ideju da se ovaj praznik ustanovi u Evropi i postane međunarodni, dobila je i uobličila Nemica Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Ovaj datum odabran je nakon štrajka organizovanog za vreme Prvog svetskog rata, 1917. godine, kad su Ruskinje zahtevale „hleba i mira“. Posle četiri dana, car je bio prisiljen da abdicira, a privremena vlada je ženama dodelila pravo glasa. Međunarodni dan žena ima svoje boje koje je poželno da pripadnice lepšeg pola danas nose, a to su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo, zelena simbolizuje nadu a bela predstavlja čistotu pa se možete obući u zavisnosti od toga kako se osećate. Ove boje prvo su se počele nositi u Velikoj Britaniji, u toku velike, političke unije. Osmi mart je međunrodni praznik a različito se proslavlja širom Evrope i sveta. U Kini, 8. marta većina žena dobija pola slobodnog dana na poslu, po preporuci Državnog saveta, iako mnogi poslodavci ne praktikuju da ženama daju radne smene na ovaj dan. U Italiji, Međunarodni dan žena, ili “Fiesta della Donna”, slavi se poklanjanjem pupoljaka mimoze. Ova praksa zappočeta je u glavnom gradu, Rimu, posle Drugog svetskog rata. U Americi, mesec mart je Mesec istorije žena a predsednčki proglas koji se izdaje svake godine slavi dostignuća američkih žena. Osmi mart se u Rusiji proslavljao kao dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije.

“Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu“ – jedna je od poruka koje je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR. U Južnoafričkoj republici, Dan žena obeležava se 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile a u Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Žozine Mašel. U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine. Još iz vremena nekadašnje SFR Jugoslavije žene su dobijale cveće od firmi na Dan žena i mogle su da idu kući ranije. Danas se u Srbiji ovaj dan proslavlja i kao Dan majki, ali ne i kao neradan dan a istu praksu preuzele su i Hrvatska, Bugarska i BiH, ali i Čile i Kameron.

Na dan žena, 8 mart, u Srbiji se ženama najčešće poklanjaju ruže i čokolade, a na današnji dan, žene smatraju da je divan poklon i ako, umesto njih, muškarci završe sav posao po kući, pripreme romantičnu zakusku ili svoju damu odvedu u restoran.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio