Stjuardesa sa najdužim radnim vekom otišla na svoj poslednji let

Letenje se danas uzima zdravo za gotovo, avio kompanije su u prilici da putnicima ponude sve niže cene letova ukoliko su spremni na malo čekanja ili na par presedanja, ali nije oduvek bilo tako. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka letenje je bilo najluksuzniji vid prevoza. Svi putnici tretirani su kao da su deo prve klase, a posao stjuardese smatrao se jednim od najlepših i najprestižnijih zanimnja. Upravo tada počela je da leti i amerikanka Beti Neš, stjuardesa koja je osvaj posao nastavila da radi punih 67 godina.

Beti Neš, stjuardesa iz SAD-a, bila je stjuardesa koja je još davne 1957. godine počela da radi za sada već ugašenu avio kompaniju “Istern erlajns”. Njeni prvi letovi uglavnom su bili na relaciji Vašington – Bostona kako bi brižna, samohrana majka svake noći mogla da da se vrati kući i brine o svom sinu. Zbog svog profesionalnog odnosa i neodoljivog osmeha, Neš je brzo napredovala u kompaniji ali svoju rutu nije menjala sve dok nje sin nije porastao dovoljno da je mogla da prihvati i interkontinentalne letove.

U svojoj izjavi za CNN, slavna stjuardesa sa najdužom karijerom u letenju mlaznjacima, istakla je da su je romantika i glamur letenja inicijalno privukli toj profesiji.

Želela sam da budem stjuardesa od trenutka kada sam prvi put ušla u avion, imala sam tada 16 godina. Pilot i stjuardesa su prošetali hodnikom noseći sa sobom prtljag i ja pomislila “Ovo je prelepo, ovo će biti profesija za mene”. Na početku karijere bilo je teško, tada nije mogao da radi svako, morali ste biti određene visine, morali ste imati određenu težinu i građu. U ugovoru je bilo naznačeno da se posao može izgubiti ako se ugojite svega dva kolograma, što je bilo grozno. Nabacite par kilograma i ako ostanete tako više od mesec dana, skinuli bi vas sa platnog spiska. Morala sam se stalno meriti – rekla je Neš.

Slavna stjuardesa nastavila je da radi punih 67. godina. U 2022. godini, Neš je dobila titulu Ginisove knjige rekorda za najduže bavljenje stjuardskim poslom. Nikada zvanično nije otišla u penziju sa svoje pozicije u “Ameriken erlajnsu“ gde se kasnije zaposlila, imala je status “trajne stjuardese”, a čak je i u podmaklim godinama, ponekad znala da odradi let ili dva, bila je prava aktakcija i njeni letovi su uvek bili rasprodani do poslednjeg sedišta.

Beti Neš je preminula je 17. maja, u 88. godini života, u domu za stare nakon nedavne dijagnoze raka dojke.

Žalimo zbog odlaska naše Beti Neš, koja je skoro sedam decenija s ljubavlju brinula o našim putnicima u vazduhu. Leti visoko, Beti – saopštio je “Ameriken erlajns“ pre nekoliko dana. Njena slika i uniforma ostaju trajno izloženi u prostorijama ove avio kompanije kao uspomena na nasmejanu stjuardesu sa najdužim stažom u avijaciji.

foto:/ Youtube screenshoot/ The Boston Globe

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio