Što smo stariji mamurluk nakon pijanke sve je duži

Dok ste bili u dvadesetim godinama, bez problema ste se provodili uz neko alkoholno piće koliko god ste želeli i koliko vam je prijalo, a nakon provoda i dobrog sna, već sledeći dan bili ste spremni za posao i rad. Međutim, sada u zrelijim godinama čini vam se da to više nije tako. Šta se zapravo događa?

Nekada ste mogli da izađete i provodite se do jutra, a drugi dan da se nakon gorče kafe ili najkasnije do popodnevnog ručka več osećate kao novi. Međutim, kako starite i kako se biološki časovnik pomera, oporavak od noći alkohola postaje sve duži i teži, a ponekad traje i dva tri dana. Treba da znate, ovo su biološke činjenice, i bez obzira na to što ne postoji univerzalni lek protiv mamurluka, postoji zdrav razum koji treba da vam govori da budete budete blagi prema sebi, odgovorniji, da više sebe čuvate i pomalo usporite sa provodima, jer ukoliko vi to ne učinite, biologija hoće. Kako starimo, tako nam je nivo jetrenih enzima alkohol-dehidrogenaze i aldehid dehidrogenaze, koji su potrebni da bi razgradili alkohol i njegove ostatke sve niži u organizmu. Kao rezultat toga, toksični ostatak alkohola ostaje i zadržava se duže u organizmu, a zbog toga se osećate loše i slabije, sve dok njegovo dejstvo organizam potpuno suzbije i ne izbaci iz sebe. Naš imunološki sistem postepeno, sa godinama slabi i sve više treba raditi na njegovom jačanju i očuvanju, a ne na njegovom ugrožavanju. Ne brinite, vaše telo i dalje zna samo da se zaleči i zaštiti, ali mu je sada potrebno više vremena za to, ne prolazi sve za dan kao u mladosti. Godine donose i više obaveza, stresa što takođe utiče na organizam, a usled užurbanog načina života imamo manje vremena i za odmor iako bi nam zapravo trebalo više vremela nego kada smo bili mlađi. Godine nam donose i sve više telesnih masti, a zna se da mast ne apsorbuje alkohol, pa oni koji su napravili “burence oko stomaka” teže podnose posledice alkohola i mamurluka. Žene po pravilu imaju više masti od muškaraca i to je jedan od razloga zašto ne mogu da popiju kao muškarci, brže se opijaju. Hronične bolesti takođe će usporiti izbacivanje alkohola iz organizma.

Zato je vreme da shvatite da treba malo više da čuvate sebe i svoje telo jer samo jedno do kraja života imate, a pred vama je još dosta godina i dosta dobrih žurki. Naravno, potpuno je jasno, to je sa zrelim godinama trebalo da shvatite, da dobar provod i zabava dolaze uz dobre prijatelje i dobru muziku, a šta ćete piti, potpuno je svejedno, neki dobar sok i čaša osmeha jednako će dobro prijati.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio