Sveti Trifun ili Sveti Valentin

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru a ovaj svetac proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina”.

Sveti mučenik Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici ali veoma pobožan još od malih nogu. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske. Postoji mnogo verovanja koja su vezana za Svetog Trifuna. Običaj je da na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi. Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti vinograde od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata. Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljive i da će cela godina biti plodna i rodna. Ukoliko na današnji dan bude jakog vetra, godina će biti sušna i nerodna. Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. Zbog toga je Sveti Trifun zaštitik vinogradara, bračne ljubavi i vernosti a u narodu se ovaj praznik zove još i “Dan ljubavi i vina”. U selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave a veruje se da na ovaj praznik ne treba raditi nikakve teže poslove.

Zvanično nije utvrđeno ko je bio Sveti Valentin, tačnije postojala su tri mučenika sa tim imenom. Ipak najčešće je verovanje da se radi o Valentinu iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e. Ovaj vladar naime, nije želeo da se muškarci žene dok traju ratovi jer je verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i organizovao je tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna , na današnji dan, 14. februara. Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je „od tvog Valentina“ i nakon potpisa jedan X, za koji mnogi veruju da je upravo na osnovu njega nastao sinonim za poljubac u srednjem veku.  Oni koji nisu umeli da se potišu pisali bi znak X umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj „potpis“ u znak iskrenosti. Pravoslavna crkva svetog Valentina proslavlja 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru s još jednom razlikom da se ovaj svetitelj u pravoslavnoj crkvi ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

Jedan od najlepših običaja vezan za ovaj praznik je da se na dan Svetog Valentina šalju ljubavna pisma, ali ona prema, baš kao što ste naslutili, prema tradiciji ne bi trebalo da budu potpisana, već samo da imaju jedno X na kraju. Cveti Valentin ili Valentinovo – Dan zaljubljenih, u severnoj Americi, Evropi, kao i u drugim delovima sveta je dan kada zaljubljeni, jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, darivanjem cveća i simboličnih poklona.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio