Teslini izumi za koje možda niste znali!

Iako je za sebe govorio da osluškujući prirodu otkriva stvari koje se nalaze u njoj, za Nikolu Teslu sa pravom možemo reći da je jedan od najvećih izumitelja svih vremena.

Elektrotehnika i radiotehnika su polja na kom je svoj život trošio svakodnevno, te je izumeo okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja. Sve to mu je kao i mnogima pre i posle njega, priznato nakon smrti, međutim, postoje i neki izumi za koje nismo ni svesni da su njegovi.

Tesla je prvi naučnik koji je u „Medison skver gardenu“ 1898. godine, demonstrirao korištenje daljinskog upravljanja kada je kontrolisao brodić daljinskim upravljačem. Upravo ovaj brod na daljinsko upravljanje smatra se prvim robotom, te je zbog ovoga Tesla nazivan i ocem robotike.

Izumeo je Tesla i indukcioni motor koji radi na principu obrtnog elektromagnetnog polja, a on je preteča današnjeg motora na struju koji se nalazi u automobilu kompanije Tesla. Nikola Tesla je zbog ovog izuma 1975. godine uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

Početkom 20. veka  Tesla i njegov radio bili su tema za mnoge naučne rasprave, s obzirom da je italijanski inženjer Guljermo Markoni takođe je tvrdio da je radio njegov izum. Međutim godinama kasnije, na Vrhovnom sudu SAD-a 1943. godine zaključeno je da je Tesla taj koji je prvi izumeo radio, pošto se utvrdilo da je Italijan za konstrukciju radija kojim je 1901. godine prvi uspešno prikazao prenos radio-signala preko Atlantskog okeana, koristio upravo tehnologiju koju je patentirao Tesla.

Proučavanjući oscilacije i oscilatore Tesla dolazi do metoda bežičnog osvetljenja, mnogo godina kasnije ovo će postati fluorescentna lampa. Unutrašnjost lampe je presvučena fosforom koji svetli bez direktnog kontakta sa žicom. Tesla je ovu tehniku pronašao 1890 godine kako bi ovim zamenio obične sijalice, ispostaviće se, pola veka pre nego što će u upotrebu ući fluorescentne lampe.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio