U borbi protiv raznoraznih virusa

U narodu postoji izreka da snaga i lepota ulaze na usta. Da li ste znali da se 80 procenata svih odbrambenih reakcija organizma odvija u crevima? U danima kada smo virusima izloženi više nego ikada i kada nam sa svih strana poručuju da moramo ojačati imunitet, evo nekoliko namirnica koje će vam u tome zaista i pomoći.

Da biste odbrambenu moć svog organizma ojačali, trebalo bi da jedete više mlečnih proizvoda pošto bakterije iz mlečne kiseline utiču na crevnu floru. Uz to jedite i puno voća i povrća sa vitaminom C, jer je on jedan od najznačajnijih zaštitnika organizma od bolesti.

Vitamini A i E, betakarotin i minerali pomažu da se slobodni radikali pretvore u neškodljive materije. Tako se dolazi do jakog imunog sistema u kojem vitamini, mineralne i bioaktivne materije koncentrisano deluju. Dakle, mahunasti plodovi, orasi, kupus, spanać, ribizle i kivi treba često da se nalaze na trpezi. Šetnjama i čestim provetravanjem obezbedite sebi dovoljno kiseonika, jer to dodatno aktivira imuni sistem.

Jedna pomorandža – i zadovoljena je dnevna potreba za vitaminom C. Karotin, kalcijum i ogromna porcija vitamina C kriju se u brokoliju. Šargarepa nas hrani bioflavonoidima, gvožđem i betakarotinom. Tikvice su kombinacija betakarotina, selena, gvožđa i kalijuma. Paradajz sadrži karotinoide i likopin, koji štite od raka. Visok procenat vitamina C u jabuci snižava krvni pritisak. Da biste zaštitili svoj organizam od bolesti, ojačajte imuni sistem. U tome će vam pomoći upravo ove namirnice.

Voće i povrće ne samo što je puno vitamina već je bogato i balastnim materijama, koje stvaraju osećaj sitosti. Pored toga, sveže namirnice sadrže vrlo malo kalorija, tako da ih možete jesti koliko želite bez griže savesti. U brojnim vrstama povrća nalaze se eterična ulja. Time što stimulišu funkcije u stomaku, rad creva i žuči ubrzavaju i metabolizam.

Bela rotkva, cvekla i kiseli kupus pospešuju metabolizam i doprinose da organizam apsorbuje dragocene vitamine i biomaterije. Enzim bromelin u ananasu ima trostruko dejstvo: izbacuje vodu, pospešuje metabolizam i time poboljšava recepciju hranljivih materija, te ubrzava cirkulaciju. Na ovaj način važne hranljive materije brzo se transportuju kroz organizam. Čili je ljut i ubrzava metabolizam, jer sadrži kapsacain. Artičoke poboljšavaju funkciju žuči, jetre i varenje. Eterična ulja i smola u đumbiru ubrzavaju rad creva. Špargle imaju vrlo malo kalorija, ali su zato bogate biomaterijama. Crni luk snižava holesterol. Ove namirnice ubrzavaju varenje i pomažu pri regulisanju težine – one vas čine vitkim.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio