U Diznijevim ostvarenjima prebrinuli o jednakosti seksualnih i ljudskih prava

Pre nekoliko godina kompanija Volt Dizni upustila se u projekat žive ekranizacije svojih najpoznatijih bajki i crtanih filmova, na nov, zanimljiv način sa drugačijim motivom u svakoj priči. Od tada smo bili u prilici da gledamo sjajne filmove o Pepeljugi, Lepotici i zveri, potpuno novu priču o Grdani i Uspavanoj lepotici, a i Knjiga o džungli takođe je ispričana na drugačiji način.

U januaru ove godine Dizni je objavio da će sledeća bajka koja će se obraditi u formi igranog filma biti bajka o Snežani i sedam patuljaka, priči od koje je sve počelo, prvom crtanom dugometražnom filmu koji je snimljen još davne 1937. godine uz kojeg su odrasle mnoge generacije. Ali u ruhu novih tendencija i modernog sveta, stvari su počele da se komplikuju. Ni stari pripovedač Volt Dizni više ne bi verovao da je njegova „komanija za dečje osmehe“ postala jedan od najvećih svetskih giganata koja u svom vlasništvu ima nekoliko najvećih svetskih franšiza poput Ratova zvezda i slično.

Dizni je takođe pristupio i svepopularnom „voke“ pokretu koji na globalnom nivou podržava jednakost seksualnih i ljudskih prava. Ništa više nije politički ili na neki drugi način korektno pa je i Snežana morala da se prilagodi. Odlučeno je da će glavni lik devojke „snežno belog lica i kose crne kao ebanovina“ igrati Rejčl Zegler američka glumica kolumbijskog porekla koja ima više nego preplanuli ten i izražene latino crte lica. Za zlu kraljicu izabrana je prelepa Gal Gadot, čitaocima i ljubiteljima sedme umetnosti poznatija kao Čudesna žena, pošto se ova glumica uklapa u normative savremenog sveta kada je u pitanju uloga zle maćehe.

Jedna od poslednjih odluka kompanije Dizni jeste da se iz bajke izbace likovi sedam patuljaka kako oni ne bi uvredili ljude patuljastog rasta. Ideja Dizni produkcije je da se sedam patuljaka iz priče zameni „magičnim stvorenjima koja žive u šumi“. Cilj Dizni studija je da se ne jačaju stereotipi o patuljastosti jer ta ideja može biti uvredljiva za ljude patuljastog rasta.

Zbunjujuće je jedino zbog čega bi to bilo uvredljivo kada su patulljci iz bajke bili dobri, topli i nežni, brinuli su se o Snežani i voleli je.

Nakon svih ovih promena ostaje pitanje šta će to ostati od stare bajke i trebaju li možda i pojedine bake da se nađu uvređene zato što se one u priči predstavljaju kao veštice?  I još važnije, da li bi možda lepi ljudi koj su pametni, sposobni, kreativni i nadasve pristojni trebali da se udruže i formiraju udruženje koje će štititi njihova prava pošto, kao takvi, sve češće i češće bivaju izbačeni iz holivudskih ostvarenja?

Ko zna, možda ovom savremenom društvu nedostaje samo jedno „magično ogledalo“ koje će govoriti „surovu i strašnu“ istinu. Ostaje nam jedino da sačekamo 2024. godinu i pogledamo da li je Volt Dizni ponovo stvorio nešto što će trajati narednih sto godina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio