U zatvoru kao kod kuće

Pljačkanje banke jedan je od najstarijih oblika kriminala i možda prva asocijacija kada se pomene reč „lopovluk“. Dok se većina ljudi trudi da ostane sa druge strane rešetaka, postoje i neki kojima se zatvorski život omilio. Naime, Donald Santakros opljačkao je banku, i to samo za 1 dolar, a sve iz razloga da bi mogao da bude uhapšen i ponovo strpan u zatvor.  Evo o čemu je reč.

Prisoners build an organic vegetable garden in the prison yard of the medium security unit at San Quentin State Prison in December.

Donald je 65-godišnji pljačkaš koji je većinu svoga života proveo živeći u zatvoru, uglavnom zbog pljački ili otuđivanja imovine. Pošto živi u omanjem gradiću u Juti, a uvek je kažnjavan zbog manje-više sličnih prestupaka, Donald Santakros je uvek smeštan u isti zatvor, u obližnjem gradu. Nedavno se ovaj lopov konačno ponovo našao na slobodi, ali nije prošlo mnogo i policija je ponovo morala da interveniše. Naime, Donald je izveo jednu od najbizarnijih pljački banke u istoriji. Ušavši u Vels Fargo banku, u prošli ponedeljak ujutro, došao je do jednog od blagajnika i predao mu poruku. Na komadu papira je pisalo: Molim Vas, oprostite mi što ovo radim, ali ovo je pljačka banke. Dajte mi 1 dolar, molim Vas, hvala. Službenik se u prvom momentu zbunio jer je mislio da je šala, a potom je izvadio svoj novčanik i dao mu 10 dolara. Međutim, Donald nije želeo milostinju, odbio je da uzme 10 poklonjenih dolara i tražio je i dalje 1 dolar da ukrade, uz primedbu da bi zbog ovakvih stvari već odavno trebalo pozvati policiju. Službenik je želeo da izbegne skandal sa policijom pa je zamolio lopova da sedne i pričeka, a potom pozvao svog poslovođu da reši problem, ne znavši da je Donald ustvari čekao da policija dođe po njega. Dok je direktor banke uvodio zaposlene u stražnju prostoriju radi njihove sigurnosti i zaključavao vrata, moglo se čuti kako stariji pljačkaš banke, koji je sedeo u lobiju, negde za sebe prigovara koliko dugo policiji treba da interveniše. Čoveku pored sebe rekao je da svi u banci imaju sreću što je on dobar pljačkaš i što nije naoružan, jer da je reč o pravom zločincu, svi bi već odavno, zbog sporog odaziva policije, verovatno bili mrtvi. Posle nekog vremena policija je ipak stigla i uhapsila 65-godišnjaka, ne znajući da je to sve vreme bio njegov plan. Niko zapravo nije znao zašto, ali Donald je očigledno zaista želeo da se vrati u svoj zatvor. U razgovoru sa javnim tužiocem, pljačkaš je izjavio da će, ukoliko ne bude strogo osuđen i vraćen u isti zatvor, on ponovo počiniti pljačku banke, ovoga puta veću. Javni tužilac je pozvao lekara i psihologa misleći da je Donald bolestan međutim…nešto drugo bilo je u pitanju.

Donald je naime ceo svoj život proveo u istom zatvoru. Tamo je imao posao koji je obavljao, ćeliju i krevet gde je živeo i spavao ali najbitnije, tamo su mu bili svi prijatelji koje je poznavao dugi niz godina. Sa njima je igrao šah i održavao zatvorsku baštu sa cvećem, a kada je bio pušten na slobodu sve to je izgubio, vrlo brzo se osetio usamljenim, nedostajala mu je i njegova bašta, a pritom se i svet oko njega promenio, sve je bilo drugačije i u zajednici nije bio prihvaćen. Donald je zamolio da bude vraćen kako bi ponovo bio sa sebi dragim prijateljima, a pošto je ovom zahtevu nemoguće bilo udovoljiti, jer se u zatvor ne ide bez razloga, on je odlučio da opljačka banku pošto je to siguran razlog zbog kog će se opet naći u istom zatvoru.

Trenutno se razmatra da li bi Donald Santakros mogao biti vraćen u zatvor kao neka vrsta domara ili kao neko od osoblja koje radi na održavaju. Jedini je problem kako bivšem lopovu dati u ruke ključeva da, nakon završenog posla i druženja, zaključa kapiju zatvora i sam ode kući.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio