Uspeh se krije u pokušajima

Moto jednog južnokorejskog vozača mogao bi biti „ako ne uspeš iz prve, pokušavaj i dalje sve dok ne uspeš, makar to bilo 272 puta“, a brojka se odnosi na broj njegovih pristupa na usmeni deo vozačkog ispita.

Seo Sang-Moon iz zabačenog mesta u jugoistočnom delu Koreje koji će uskoro navršiti 70 godina, nepismen je, kao i ostali članovi njegove porodice što mu je onemogućilo učenje iz priručnika. Zato je Seo odlučio početi redovno izlaziti na usmene ispite nastojeći tokom svakog od njih ponešto naučiti, jer su mu članovi komisije svaki put postavlili drugačije pitanje. Svaki put kad bi „pao“ na usmenom ispitu, znao je, kako sam kaže, nešto više, a nakon 271. puta njegovo je znanje bilo dovoljno da u 272. pokušaju postigne minimalan rezultat i položi ispit. Osim Sea, njegovom uspehu radovali su se i članovi ispitne komisije.

Dolazi nam već pet godina i postao nam je vrlo drag – rekao je jedan od njih. Seo kaže kako je sada spreman za praktični deo vožnje pa se sa suprugom već dogovara o tipu automobila koji će kupiti kada dobije vozačku dozvolu.

Vožnja je malo komplikovana. Ali nakon 272 izlaska na usmeni deo ispita čega da se bojim? – kaže Seo.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio