Venecija grad gondola

Planirate romantični podvig za kraj godine, a ne znate gde i kako? Na svetu postoji malo mesta koja su lepša, tajanstvenija i okružena sa više romantike, koja zaljubljeni parovi više posećuju i koja su poznatija od Venecije, čarobnog grada laguna. Zbog njene jedinstvenosti opisivali su je i mnogi pesnici. Venecija je bila i ostala mesto težnje mnogih, a sa svojim raskošnim građevinama i crkvama duge istorije postala je važan trgovački centar.

Do danas ovaj grad nije izgubio ništa od svoje fascinantnosti. Na tome može da zahvali svom položaju na samoj morskoj obali od koje vodi samo jedna ulica. Najbolje je da u Veneciju otputujete vozom, jer je automobilima zabranjen ulazak u centar grada. Preko mnoštva mostova i kanala najlakše je ići pešice, ali može i vaporetom, brodićem. Ipak je najpoznatije prevozno sredstvo u Veneciji gondola. Prema legendi, gondola je nastala tako što je sa neba pao polumesec kako bi bio sklonište mladom zaljubljenom paru. Ukoliko želite da dobro, a jeftino uživate u Veneciji, posetite bacari – malu vinariju u kojoj se serviraju i jela. U restoranima je hrana dobra, ali je i skupa. Najpoznatije jelo je „fegato alla veneziana“, teleća džigerica. Specijalitet grada je sveža riba iz lagune.

Kada ste već u Veneciji, obavezno posetite Belinijev omiljeni bar – „Harry’s Bar“. Đuzepe Čiprijani iz ovog bara napravio je četrdesetih i pedesetih godina legendarno jelo – goveđi karpačo, kao i koktel Bellini. Kada ste u Veneciji, ne možete propustiti čuvenu vožnju gondolama kroz kanale. Najraskošnija je Regata Storica. Mnogobrojni restorani imaju tipičnu venecijansku atmosferu, tako da se čoveku čini da sedi u dnevnoj sobi u koju je smešteno nekoliko stolova. Obavezno posetite i barove i kafiće oko kamenog mosta Rijalto, izgrađenog 1588. godine. On spaja obale kanala Grande na njegovom najužem delu. Dođite i uverite se u to da u Veneciji snovi zaista postaju stvarnost!

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio