Verovanja u zmajeve i jedoroge stara kao i religija

Otkako je „sveta i veka“ kroz ljudsku istoriju provlače se određeni motivi, slike nekih životinja koje, po mišljenju naučnika i istraživača nikada nisu postojale, a koje su ipak i dan danas ostale među ljudima i koje su upletene u folklor najrazličitijih naroda. Jednorozi i zmajevi nisu deo životinjskih enciklopedija, ali se o njima zna i piše mnogo više nego o nekim pravim životinjama.

Jednorozi su niži, beli konji vitkog tela, te duge grive i repa, a ono što je njihova osnovna odlika je dugi, uvijeni rog koji se nalazi na sredini glave, iznad očiju. Često imaju plave oči i nežan pogled za koji se kaže da donosi smirenost i spokoj. Nemoguće ih je pripitomiti ali ukoliko vas jednorog dodirne svojim rogom, smatralo se da će vam to doneti sreću i dug život. Prah njegovog roga po mnogim beleškama donosi izlečenje protiv svih bolesti, isto tako, ukoliko bi neko ubio jednoroga i oduzeo mu rog, bio bi osuđen na prokletstvo poluživota.

Zmaja je najlakše opisati kao ogromnog gmaza koji ima krila i sposobnost da bljuje vatru. Verovanja u postojanje zmajeva toliko su jaka da je „Animal planet produkcija“ 2005. godine napravila film o najpoznatijoj životinji koja nikada nije postojala, a kojim su do tančina objašnjene sve njene mistične sposobnosti. Ove zveri sa ostrim zubima i kandžama, velikim krilima i telom koje je prekriveno krljušću, mogle su svojim izdahom da proizvode vatru koja je topila svaki metal, a slike ovakvih sposobnosti predstavljene su u kulturama skoro svih naroda planete, na kineskim crtežima, u delima nordijskih i drevnih plemena pa čak i na freskama našeg naroda gde Sveti Đorđe svojim kopljem ubija aždaju.

Bili pravi ili ne, naša vera u njih je prava i nešto je čemu se okrećemo kada smo tužni ili sami pa nam je potreban pogled jednoroga da nas uteši, ili smo besni i ogorčeni, povređeni pa tragano za vatrom nemilosrdnog zmaja jer nam samo ona može doneti pravdu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio