Veruj sreći i kada je nema, možda te baš tada čuva od sudbine koju imaš

Olupina najpoznatijeg broda na svetu nalazi se u Atlanskom okeanu na oko 3960 metara dubine i oko 560 km od obale Njufaundlenda, kod Kanade. Titanik je potonuo 14. aprila 1912. godine, a više od sto godina nakon potonuća na internetu se nalazi mnoštvo slika i video snimaka o ovoj olupini koja i dalje nastavlja da fascinira svet svojom postojanošću i svojom pričom o loksuznom prekookeanskom brodu koji je potonuo na svom prvom putovanju.

U toku prošle godine najavljeno je da će specijalna podmornica “OceanGate” ekspedicije biti korišćena u nekoliko navrata kako bi se oni koji to najviše žele, spustili do Titanika i pogledali ga uživo, iz blizine, sa svega nekoliko metara. Jedan od onih koji su konkurisali na ovu ekspediciju bio je i novinar “LovaLova” portala.

Podmornica sa pet članova posade krenula je u dubine Atlantika, prema Titaniku u nedelju, 18. juna, a nakon samo sat i 45 minuta od zaranjanja, podmornici se gubi svaki trag. Podmornica je naučnog tipa, veoma je mala i može da nosi svega pet putnika koji se nalaze u veoma skučenom prostoru gde je nemoguće ispružiti se ili ustati. Od pet putnika, dva člana su pilot i tehnički saradnik, a tri člana su turisti. Nakon nestanta podmorinice, kapetan Džejmi Frederik iz Obalske straže rekao je novinarima da je potraga za podmornicom neprekidna i da se čine svi napori kako bi se ona locirala.

Na osnovu podataka koje smo koristili znamo da u ovom trenutku imamo otprilike 40 sati da lociramo podmornicu i spasemo posadu. – izjavio je Frederik na konferenciji.

Pukovnik Dejvid Market, bivši komandant nuklearne podmornice američke mornaričke flote rekao je za “Dejli mejl“ da su šanse putnika da prežive veoma male, svega jedan odsto.

Još ih nismo ni pronašli. Imaju jedan procenat šanse da prežive, a ako ih nađemo taj procenat bi se podigao na petnaest odsto šanse. – rekao je Market. Putovanje do Titanika prva je prilika da se i obični ljudi, turisti, glumci i novinari spuste do ove olupine koja leži na skoro 4 km dubine, a postojali su planovi da se putovanja organizuju nekoliko puta godišnje.

Cena karte nije mala, 250.000 dolara, a u cenu karte uračunat je i četvorodnevni seminar i obuka u toku boravka na brodu koji prevozi podnornicu do Titanika. Na put se kreće brodom iz Sent Džona na Njufaundlendu, a plaćena tura do Titanika traje osam dana.

Hamiš Harding, britanski milijarder jedan je od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, koji je sa svojim sinom Sulejmanom još uvek zarobljen u podmornici „Titan“ koja je vlasništvo kompanije „OceanGate“. Parks Stepenson, tehnički direktor filma Titanik čuvenog reditelja Džejmsa Kamerona kaže za “Dejli mejl” da je gubitak komunikacije s nestalom podmornicom vrlo neobičan jer svaka podmornica ima različite načine komunikacije i lociranja sa matičnim brodom. Podmornici bi inače trebalo oko dva sata da stigne do Titanika, ali je sat i 45 minuta nakon spuštanja komunikacija sa njom potpuno prekinuta. Za malenim “Titanom” se još uvek traga, a oči celog sveta okrenute su ponovo ka hladnim dubinama Atlantika gde se, još jednom istorija ponovila, pa je “Titan” baš kao i “Titanik” nestao na svom prvom putovanju.

Želja novinara našeg portala bila je da istraži turistička putovanja do Titanika i napiše priču o najslavnijem brodu na svetu. Znalo se da će karta do Titanika biti veoma skupa ali je bilo zanimljivo makar da se pokuša “stati u red” za njenu kupovinu. Niko nije ni pomišljao da bi se nešto ovako moglo dogoditi, a po prvi put u životu, drago nam je da nismo imali 150.000 dolara viška.

Foto: screenshot

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio