Vrata iz filma Titanik prodata za skoro 720.000 dolara

“Titanik”, čuveni blokbaster iz 1998. godine ostaće upamćen kao jedan od najpopularnijih, najskupnjih i najviše nagrađivanih filmova svih vremena. U priču o velikoj prekookeanskoj tragediji, režiser Džejms Kameron utkao je i ljubavnu romansu dva izmišljena lika, Džeka i Rouz. Dok smo, gledajući film plakali zbog potresne, istinite priče, doboko nas je ganula i tragična ljubav dvoje glavnih, fiktivnih protagonista. Ipak jedna scena na samom kraju stvorila je raspravu koja traje još od izlaska filma – da li je na slomljenim vratima bilo mesta i za Džeka ili je Rouz jedina mogla da pluta i preživi? Popularna drvena vrata, jedan od brojih rekvizita iz filma, ovih dana prodata su na aukciji za 718.750 dolara.

Verni fanovi čuvenog istorijskog spektakla i dalje spekulišu da li je Džek, kojeg igra američki oskarovac Leonardo Di Kaprio morao da ostane u vodi i smrzne se, ili je za njega bilo mesta pored Rouz, koju igra Britanka Kejt Vinslet. Jedini koji bi zaista mogao da testira ovu teoriju jeste imućni aukcionar koji je pre nekoliko dana pazario čuvena vrata za preko 700.000 dolara. Aukcija je održana u Planet Holivudu, a osim vrata, prodati su i brojni rekviziti i kostimi iz Titanika.

U svojoj izjavi pre nekoliko godina, režiser filma otkrio je da su vrata bila deo okvira iznad ulaza u salon prve klase broda. Poznata je priča da je film stvaran na veoma pedantan i pažljiv način, sva drvenarija na brodu, čaše, escajg, zavese, kostimi sve što vidimo na belom platnu naručivano je od istih proizvođača koji su originalne predmete pravili i za pravi Titanik, 1912. godine. Ono što nije moglo biti naručeno, pravljeno je po uzoru na original. Sa koliko tačnosti i detalja je Kameron pristupio snimanju filma govori i podatak da su dotična vrata pravljena od istog drveta kao i prava, a na osnovu sposobnosti plutanja i mase vrata, utvrđeno je da je zaista samo jedna osoba mogla da se spasi i preživi.

Čisto iz zabave, postavili smo Leonarda i Kejt zajedno na vrata ali ona su odmah počela da tonu tako da, moram da poručim fanovima – Džek zaista nije mogao da preživi. Ali nije ni trebalo, u pitanju je bila potresna ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, baš kao što su to Romeo i Julija bili, jedno od njih je moralo da umre. Odlučili smo da to bude Džek, jer je Kejt kroz ceo film predstavljena kao devojka koja od kukavice postaje požrtvovani borac. Titanik je film o ljubavi, žrtvi i smrtnosti. Ljubav se meri žrtvom – poručio je režiser prilikom intervjua za američku ABC televiziju.

Nakon famozne kupovine, akcionar koji je želeo ostati nepoznat, odao je tajnu da će čuvena vrata biti izložena u njegovom restoranu koji je ceo urađen na temu najpoznatijeg broda ikada, Titanika.

foto:/ screenshot YouTube/FilmIsNow Movie Bloopers & Extras – Making Of Titanic

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio