Zanimljivi podaci iz sveta vezani za rođenja dece

Protekle nedelje u Kliničkom centru Vojvodine rođene su prve četvorke, a tim povodom okrenuli smo se i nekim zanimljivostima koje su vezane za najradosniji dan, rođenje deteta.

Najteže novorođenče na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda bila je beba koja je težila 10,2 kilograma. Dečak je rođen 1955. godine u italijanskom gradiću Aversa. Nasupret njemu, najmanja beba na svetu rođena je 2016. godine u nemačkom gradiću Vitenu. Malena Emilia, koja je rođena nakon 26. nedelja trudnoće težila je svega 229 grama i imala je telesnu dužinu od 22 centimetra. Nakon nekoliko meseci provedenih u inkubatoru, zdrava i prava puštena je kući iz bolnice sa svojim roditeljima. Pre njenog rođenja, rekord je držala beba Ruzmaisa Rahman koja je rođena u Čikagu, 2004. godine, a koja je imala 244 grama i dužinu od 55 cm. Španjolka Maria del Karmen Busada de Lara dugo godina je držala rekord kao najstarija majka na svetu. Godine 2016., u 66.-oj godina ona je rodila blizance Kristijana i Paula. Međutim, Indijka Rajo Devi je rodila ćerku kada je imala 70 godina i 2018. godine je preuzela titulu najstarije porodilje. Najviše dece, prema Ginisovoj knjizi rekorda, izrodila je Ruskinja, Valentina Vasilijeva. Od 1725. do 1765. godine, ova žena se porodila 27 puta i rodila ukupno 69-oro dece, od toga 16 puta je rodila blizanace, sedam puta „trojke“ i četiri puta „četvorke“.

Najviše bebica tokom jednog porođaja rodila je 2009. godine Nadja Suleman, Amerikanka iz Kalifornije koja je u 30. nedelji trudnoće rodila zdrave „osmorke“. Nadja je danas majka 14-oro dece. Zanimljiva je brojka o najvećoj razlici u godinama između braće i sestara. Elizabet En Batl rodila je 19. juna 1956. ćerku Belindu, a čak 41 godinu i 185 dana kasnije, 20. novembra 1997. godine na svet je donela i sina Džozefa. Porodilja je tada imala 60 godina. Kada je najbrži porođaj u pitanju, prema medicinskim izveštajima, najbrže se porodila 33-godišnja Palak Vivas iz engleskog Iselvorta. Oko dva minuta nakon pucanja vodenjaka svetlo dana ugledala je ćerkica Vedika. Nasuprot ovoj “blagoslovenoj” majci, Irkinja Maria Džouns Eliot rodila je blizance u razmaku od 87 dana. Ejmi je, usled komplikacija, došla na svet u 24. nedelji trudnoće, a Kejti je ostala još tri meseca u maminom stomaku. Obe devojčice danas su zdrave i nalaze se u Ginisovoj knjizi rekorda.

U duhu ovih neverovat nih brojki pomenućemo još i novozelanđanku Džejni Blekli koja je rodila ćerku Eni Džesiku Džojs svega 208 dana nakon što je rodila sina Džosefa Robera. Devojčica je bila prevremeno rođena, ali je i ona danas, zajedno sa svojim bratom, zdravo i srećno dete.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio