Zanimljivosti iz kineske kulture

U poslednje vreme sve više Kineza mogu se videti na ulicama gradova u Srbiji, a ako uzmemo u obzir da Kinezi imaju bogatu istoriju i kulturu, i postaju naši sugrađani, evo nekoliko zanimljivosti u vezi Kine.

Kina je četvrta po redu najveća država na svetu. Borba cvrčaka je izuzetno popularna zabava u Kini i mnoga deca ih čuvaju kao kućne ljubimce. Crvena boja u kineskoj kulturi simbolizuje sreću. Dok je u zapadnim kulturama zmaj posmatran kao izuzetno zlo biće, u kineskoj kulturi zmaj je najvažnije mitološko biće pored feniksa, tigrova i kornjača. U kineskoj mitologiji zmaj simbolizuje moć, snagu i dobru sreću.

Proslava kineske nove godine traje 15 dana i svaka godina je predstavljena jednom od 12 životinja. Sve jela prilagođena su za jelo štapićima, hrana je isečena na veličinu zalogaja. Ukoliko jedete štapićima koristitte preko 30 zglobova i 50 misića na prstima, šakama i rukama.

Malter koji je korišten za gradnju Kineskog zida pravljen je od lepljivog pirinča.

Na slici je Zabranjeni grad, nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming i Ćing, a danas je muzej u samom centru starog dela Pekinga.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio