Život u Beloj kući

Verovatno ste se nekada pitali kako je to biti predsednik Amerike i živeti u Beloj kući. Mnogi od vas upoznati su sa izgledom predsedničkog doma ali verovatno niste znali da postoji ceo niz protokolarnih stvari koji se u Beloj kući ne smeju raditi, odnosno stvari koje kućni red Bele kuće zabranjuje. Bela kuća se nalazi u Vašingtonu, u aveniji Pensilvanija 1600, a njen prvi stanar bio je Džon Adams davne 1800. godine.

U današnjem, modernom vremenu kada se za i najmanju sitnicu mora tražiti dozvola, teško je zamisliti da je Bela kuća jednom prilikom dozvolila stanovnicima Vašingtona da organizuju koncert na Južnom travnjaku poseda ali upravo to bilo je moguće od 1842. do 1900 godine. Od 1842. godine svake subote tokom leta, održavani su koncerti na travnjaku ispred Bele Kuće pa je tako tadašnji 18. predsednik SAD-a Julisiz Grant sa suprugom slobodno šetao i uživao u koncertima sa publikom. Međutim, 1862. godine, preminuo je sin Abrahama Linkolna i te godine koncert nije održan. Naredne godine, koncert je prebačen na drugu lokaciju, a do početka 1900.-ih godina ova tradicija je u potpunosti iščezla.

Verovali ili ne, američki predsednici su nekada obožavali da u neformalnim trenucima nose farmerke po Beloj kući, najviše od svih, predsednici Ronald Regan i Džimi Karter. Međutim, kada je Džordž V. Buš preuzeo dužnost 2001. godine, jedno od njegovih prvih naređenja je bilo da se zabrani bilo kome u Ovalnoj kancelariji da nosi sportske farmerke.

Ovaj potez je imao za cilj da učvrsti neaktivni kodeks oblačenja zgrade. Osim “stanovnika” Bele kuće, farmerke nije smeo nositi niko ko je ulazio u zgradu. Osamdesetih godina prošlog veka, prva dama Nensi Regan postavila je pepeljare za stolom u Beloj kući kao ljubaznost pozvanim gostima koji bi možda želeli da popuše cigaretu posle obroka. To se sve promenilo 1993. godine, dolaskom Bila i Hilari Klinton koji su zabranili pušenje na večerama u Beloj kući, držeći pepeljare podalje od stolova.

Davne 1955. godine, predsednik Ajzenhauer je ispred Bele kuće posadio travu, međutim trava nije baš potpuno nikla jer su veverice iz obližnjeg parka sakupile semenke za svoje zimske dane. To je Ajzenhauera toliko razbesnelo da je naredio da se veverice, ukoliko se ponovo pojave oko rezidencije, pobiju. Osoblju Bele kuće je bilo žao da ovo čine, pa su lovili veverice i puštali ih na slobodu, daleko od predsednika. Godine 1975. zvaničnici su zabranili fotoaparate jer su se plašili da blicevi potencijalno mogu oštetiti neka od izloženih umetničkih dela.

Isto tako zaustavljanje radi slikanja takođe je bilo zabranjeno. Zabrana je delimično ukinuta 2015. godine zato što većini pametnih telefona nije potreban blic da bi radila. Međutim, i dalje ne možete da svoj mobilni telefon koristite za snimanje video snimaka prilikom turističke posete Beloj kući. Godine 1990. predsednik Džordž H.V. Buš zabranio je da se u Belu kuću ali i u predsednički avion unosi brokoli. – Majka me je terala da ga jedem. Ja sam predsednik Sjedinjenih Država i neću više da jedem brokoli, ne volim ga! – rekao je Buš na jednoj od konferencija za novinare.

Predsednik Teodor Ruzvelt je bio veliki tradicionalista, a dok je bio na vlasti, posadio je 150 nacionalnih šuma. Smatrao je da tradicija kićenja jelke uništava prirodu i zabranio je kićenje žive jelke u Beloj kući, a ta tradicija negovala se do dolaska Obame na vlast.

Ni vladavina Donalda Trampa nije ostala bez čudnih zabrana, naime njegova administracija je eliminisala slanje SMS poruka osoblja tokom pauza za kafu tako što je zabranila lične mobilne telefone dok je radila u Zapadnom krilu, a na službenim telefonima ova opcija je od strane kompanije Epl, proizvođača Ajfona, bila blokirana. Pravilo je stupilo na snagu u januaru 2018. godine. Tadašnji šef kabineta Bele kuće Džon Keli izjavio je da je to pravilo strogo bezbednosna mera, a ne odgovor na to da zaposleni šalju vesti medijima.

U godinama koje su pred nama ostaje da vidimo šta će američki predsednici, počev od aktuelnog Džozefa Bajdena, smisliti i zabraniti kao aktivnost koja se više ne sme raditi u domu predsednika Amerike.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio