Zlatna kuća

Neki zlato ne vole i smatraju ga kičem, pre svega kada je reč o nakitu ili o detaljima koji ukrašavaju dom. Oni drugi, zlato obožavaju pa na sebe u svakoj prilici kače sve od zlata što poseduju, a ne dvoume se ni oko toga da li će u svom domu imati ramove za slike, jastuke i razne figure u zlatnoj boji. Pa ipak, jedan preduzetnik iz Vijetnamskog grada Kan Thu otišao je korak dalje i privukao pažnju celog sveta jer je svoj dom kompletno pozlatio iznutra ali i spolja.

Nguyen Van Trung je bogati vijetnamski biznismen koji je izgradio tzv “zlatnu kuću” u kojoj živi ali je i daje u razgledanje kao turističku atrakciju grada. Za sebe kaže da je novac stekao na poslovima sa nekretninama, a nakon što je proputovao ceo svet i video sva njegova čuda, odlučio je da se vrati u svoj rodni grad i izgradi “kuću od zlata” jer je smatrao da ništa slično u celom svetu nije video i da bi to bila sjajna turistička atrakcija za njegov rodni grad. Ako se pitate šta je to sve pozlaćeno u kući Nguyen Van Trunga, odgovor je baš sve! Od zidova i umetničkih slike preko nameštaja i raznih ukrasa, do pribora za jelo i piće, sve izgleda kao da je od napravljeno od zlata ili je barem pozlaćeno. Ceo projetak “pozlaćivanja kuće” trajao je tri godine, a čim je bio gotov njegova “skromna” kuća našla se u turističkim ponudama kao destinacija koju definitivno treba posetiti.

Pre svega, zlatna fasada privlači poglede svih prolaznika, od kojih mnogi zastaju da se fotografišu i zagledaju u jedinstvenu arhitekturu i razne zlatne statue koje ukrašavaju balkone, a to ujedno služi i kao poziv i “mamac” svima da uđu i razgledaju i unutrašnjost kuće. Vlasnik napominje da predmeti nisu od zlata već da su samo pozlaćeni zlatnom bojom ili zlatnim listićima, ali je efekat koji pružaju toliko realističan da svi posetioci ovog “zlatnog doma” veruju da su zakoračili u kuću sačinjenu od 18-karatnog zlata. Zlatna ili ne, vrednost kuće je po poslednjoj proceni proglašena na 200.000.000 dolara.

Svi oni koji požele da posete ovaj jedinstveni objekat za razgledanje, treba da izdvoje 50.000 donga za obilazak, što predstavlja svega 4 američka dolara. Pored svoje kuće, otvoren je i kafić u kojem turisti mogu da se osveže i takođe uživaju u zlatnim predmetima za svega 40.000 donga. Ukoliko niste sigurni da li biste i Vi voleli da živite u zlatom domu, pogledajte slike ove jedinstvene kuće, a ukoliko Vas prilike ponesu u Vijetnam, obavezno u gradiću Kan Thu posetite i “Zlatni dom” Nguyen Van Trunga.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio