Zmija u avionu

Za putovanje avionom kažu da je najbezbedniji vid saobraćaja, međutim oni koji su radili statistiku verovatno u obzir nisu uzeli i zmije otrovnice kao eventualne putnike aviona.

Sa avionim je sve bilo u redu međutim, južnoafrički pilot Rudolf Erazmus ipak je bio prinuđen da prizemni letelicu sa putnicima nakon što je smrtonosna kobra dopuzala pored njega i sklupčala se ispod njegovog, pilotskog sedišta. Kapetan kaže da je let na 3.350 metara bio prijatan sve dok nije primetio da u svojoj kabini ima i dodatnog putnika, veliku kejp kobru. “Da budem zaista iskren, kao da moj mozak nije registrovao šta se dešava. Bio je to trenutak strahopoštovanja! Osetio sam nešto hladno kako mi puzi uz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio bocu s vodom i da mi je ona možda kapala na košulju.” – izjavio je pilot za BBC. “Kada sam se okrenuo nalevo i pogledao dole, video sam kejp kobru kako povlači glavu unazad ispod sedišta.“ – dodao je uplašeni pilot nakon sletanja. Zabrinutom pilotu trebalo je par sekundi da se pribere, a na kraju je obavestio putnike, obrativši im se sa: – Zmija je u avionu, ispod mog sedišta, pa hajde da pokušamo da se spustimo na zemlju što pre budemo mogli!

Tako je odlučeno da se avion prizemni na najbliži mogući aerodrom, a koliko je pilota plašila zmija, toliko ga je plašila i panika u avionu kao i činjenica da avioni nisu opremljeni sa injekcijama protiv otrova. Nakon što je avion dodirnuo tlo, i nakon bezbednog izlaska putnika iz aviona, Erazmo je pomerio sedište kako bi video da je i zmija otrovnica i dalje lepo sklupčana ispod njegovog sedišta. Inače, kejp kobra je jedna od najotrovnijih zmija, i njen ujed smrtonosan za ljude već nakon 30 minuta. Prisustvo zmije u avionu, iako šokantno, ipak nije bilo jedino iznenađenje.

Dvoje ljudi koji rade na održavanju, na aerodromu, kasnije su izjavili kako su pre određenog vremena primetili ovog reptila kako se sklonio od sunca, ispod aviona. Oni su pokušali da je uhvate ali je zmija nestala dok nisu doneli potreban pribor, pa su predpostavili da je zmija “otišla nekim svojim putem, na drugu stranu, a ne u avion.“ Komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike, Popi Koza, uputio je pohvalu kapetanu Rudolfu Erazmu za njegov podvig koji je ostvario. Skromni kapetan dodao je samo da su i putnici takođe heroji jer su takođe ostali mirni.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio