650 dinara za kilogram šarana!?

Stiže veliki hrišćanski praznik Uskrs, a samim tim i Uskršnji post zbog koga je šaran kao riba iz ravničarskih reka, podsebno na severu države u velikoj potražnji. Nestašica ove ribe je prouzrokovala i cenu od neverovatnih 650 dinara po kilogramu koju građani moraju da plate, i to ukoliko se snađu, ne bi li imali šarana na stolu za praznike.

Generalno vlada velika nestašica ribe iz toplovodne akvakulture poput šarana, tostolobika, amura – kaže za Biznis.rs direktor ribnjaka „Kapetanski rit“ Krum Anastasov.

Prema njegovim rečima naša zemlja je u znatno lošijoj poziciji  u odnosu na konkurenciju u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Danas je neiskorišćeno 150.000 hektara površine koje mogu da budu ribnjaci, a od 12.000 koliko je Srbija raspolagala, ugašeno je 8.000 hektara, pa je država primorana da uvozi 75 odsto ribe.

– Dolazimo u situaciju da u Srbiji postoji nekoliko ribnjaka koji su izdržali do sada kao što je Kapetanski rit, dok ribnjak poput Ečke više ne funkcioniše, Bečej je na kolenima, ogroman ribnjak Jedinstvo Apatin više ne funkcioniše, Kneževac, kao ni Baranda ni Bač, naglašava Anastasov.

I sad se postavlja pitanje kako će se ponašati ribokradice u narednom periodu i da li država Srbija ima snage da nešto učini po ovom pitanju?

Foto: ribolovinfo.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio