Saveti kako lakše podneti naredne tropske dane

Tropski talas se odomaćio na našim prostorima i to je razlog zašto je Hidormeteorološki zavod izdao upzorenja za narednih nekoliko dana, od kojih će najatopliji dan biti u subotu, sa temepraturom od oko 40 stepeni.

Iako lekari savetuju da se treba kloniti toplote posebno u određenom delu dana, većina ljudi ne može da se sakrije od vrućine. Zato ćete u nastavku moći da pročitate nekolio saveta kako da što lakše preživite ove visoke temperature koje su pred nama.

Pozanto je da se na toploti krvni sudovi šire te dolazi do pada krvnog pritiska, a to je dobra podloga za infarkt ili šlog, zbog toga pre svega treba izbegavati izlazak na sunce u najtoplijem delu dana, a to je period od 11 do 17h.  Pošto je to za mnoge nemoguća misija, ponesite sa sobom flašicu vode i koristite priliku da se često hidrirate.

Prirodni materijali su najpogodniji za dane poput ovih koji slede, zato su lan i pamuk svetlih boja najbolji za reflekciju sunčevih zraka i omogućavaju da koža slobodno diše. Iako je u modu usko, savet je da se oblači udobnija odeća, zbog bolje cirkulacije.

Izbegavajte alkohol, energetska i slatka pića, kao i sva pića na bazi kofeina ali zato pijte vode, vode i vode. Najmanje 2,5 litara vode u toku dana.

Dobra alternativa za borbu protiv vrelih temperatura je i dobar izbor voća, povrća, mesa i ribe, uglavnom namirnice koje sadrže manje masnoće. Rahlađene lubenice, dinje, paprike, mladi kupus, limun, pomorandže, paradajz, namirnice koje imaju visoku nutritivnu vrednost.

Držati rashlađene prostorije i automobile za početak ih držati u hladu. Klimatizovani prostori i automobili jesu dobra opcija, ali treba biti na oprezu. Klimu podesiti tako da razlika između spoljašne temperature i hlađene prostorije ne bude veća od sedam stepeni. Nagli prelazak iz preterano klimatizovanog stana ili automobila na spoljašnjih 35 ili više stepeni nosi opasnost od toplotnog udara, upozoravaju lekari.

I ono najbitnije, što ume da se desi, jeste da ne ostavljate decu i kućne ljubimce u automobilima parkiranim na suncu. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. Obiđite bake i deke ponudit im kupovinu namirnica i ostalih potrepština. Neka se čuvaju od toplote.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio