„Festival ljubavi – inkluzija na delu“ po peti put u Subotici

Subotički centar će u subotu, 24. septembra biti prepun mališana i dečijih igara, jer će se po peti put održati “Festival ljubavi – inkluzija na delu”.

Organizator manifestacije Mirjana Evetović ističe da to baš i nije bio slučaj pre pet godina, kada se ovaj festival prvi put održao, jer su se ljudi plašili da rade sa decom sa invaliditetom, smatrajući da to iziskuje veliku stručost.

– Tada je bilo vrlo malo klubova, koji su bojažljivo prihvatili rad sa njima, ali već dogodine ih je bilo mnogo više, te sa ponosom mogu da kažem da smo probili sve barijere. Našoj deci sa invaliditetom danas su sva vrata otvorena i mogu da kažem je misija „Festivala ljubavi“  uspela. – naglašava Mirjana Evetović i dodaje – Kada zdravo dete da ruku detetu sa invaliditetom, da zajedno prođu poligon ili odigraju kolo, oba deteta su srećna. Jedno što je uspelo da uradi nešto, a drugo što mu je u tome pomoglo. To je inkluzija na delu. – rekla je Mirjana Evetović.

Član organizacionog odbora Sanja Milošev izjavila je da će, osim dece sa invaliditetom, festival okupiti i đake škola za odbrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, sportskih i plesnih klubova, članova kulturno – umetničkih društava i mnogih drugih.

Festival otvara nastup učenika školskog centra “Dositej Obradović” i Politehničke škole, a učestvuju još i korisnici Doma za decu sa smetnjama u razvoju Kolevka, ansambl OKUD “Mladost”, poročica Kovač iz Novog Sada, Udruženje “Zujalice”, đaci škole “Svetomir Bojanin”, plesni klub “Larisa”, đaci škola Dositej Obradović i OŠ Majšanski put, zumba sastav “Zu SU Kids”, dečji crkveni hor “Emanuil”, folklorna grupa “Kalamajska” kulturnog centra “Adi Endre” iz Stare Moravice i brojni gosti iz Novog Sada i Valjeva, uz još mnogo iznenađenja za sve one koji u subotu odluče da posete ovaj festival.

– Pozivamo subotičane da dođu, da svi zajedno zaplešemo i pošaljemo poruku da u našem gradu inkluzija nije samo reč, već nešto što zaista živi – poručuje Sanja Milošev.

Početak “Festivala ljubavi” zakazan je za 15:00 časova, a u slučaju lošeg vremena ceo program biće prebačen u OŠ “Sečenji Ištvan”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio