Jedna sijalica manje za 78,5 miliona evra uštede

U poslednje vreme u društvu slušamo savete o štednji električne energije, ne bi li smo imali dovoljno struje da se prebrodi predstojeća zima koja će po prognozama biti hladnija nego prošla,sa 20 ledenih i 60 „mraznih“ dana.

Od 1. septembra struja je za privredu poskupela za 27 odsto, a nazire se još jedno poskupljenje do kraja kalendarske godine, dok je cena za domaćinstva viša za 6,5 odsto i već sada su mnogi građani Srbije u ozbiljnom razmišljanju kako da što više uštede na struji. Takođe, veliko je pitanje da li će i kako domaćinstva koja se greju samo na struju izdržati predstojeću zimu.

Povodom ove teme, eksperti su uz pomoć određenih proračuna, došli do sledećeg zaključka.

U Srbiji postoji 3,6 miliona brojila i ukoliko bi se samo jedna sijalica po brojilu ugasila, ušteda na kupovini struje ove jeseni i zime bila bi u vrednosti od 78,5 miliona evra. Dakle, ako ugasimo samo jednu sijalicu snage 40 vati, mesečno bi se uštedelo 21,6 miliona kilovat-sati lektrične energije.

Na taj način bi se od oktobra 2022. do marta 2023. godine, na 3,6 miliona brojila uštedelo 129,6 miliona kilovat sati električne energije, što nam je za isti period ušteda od 78,5 miliona evra.

Najveći razlog zašto je EPS podigla cenu struje za male potrošače jeste što ne proizvodi dovoljno struje za sopstvene potrebe, te je prinuđena da uvozi struju iz inostranstva, a to košta. Zbog toga je logično da cena struje za potrošače raste pa tako i za privredu.

Po mnogim stručnjacima najgore će da prođu krajnji potrošači, pošto će proizvođači povećati cene svojih prozvoda. Na taj način teret poskupljenja struje pašće na kupce, a inflacija će da raste.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio