Koliko smo pismeni na Međunarodni dan pismenosti?

8. septembar je dan kada širom sveta obeležava Međunarodni dan pismenosti i to je datum koji je još 1966. godine UNESKO utvrdio.

Svake godine međunarodna zajednica podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou i upozorava na problem nepismenosti, koji još postoji u velikom delu sveta.

Danas Srbija ima dva pisma, jednaka pred zakonom – ćirilicu i latinicu, i više od 6,5 miliona pismenih stanovnika, starijih od 10 godina.

Nepismenih je 127.463, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, sa popisa stanovništva 2011. godine.

Prema podacima Instituta UNESCO za statistiku u svetu postoji oko 774 miliona nepismenih osoba što čini oko 16,1% stanovništva starog 15 i više godina – većinom žena. Još 67 miliona dece osnovnoškolskog uzrasta nije u školi, a 72 miliona adolescenata nižeg srednjoškolskog uzrasta takođe ne može da ostvari svoje pravo na obrazovanje. Najmanja stopa pismenosti, oko 23%, je u Maliju.

Prema međunarodnim preporukama, pismenima se smatraju učenici osnovnih škola i viših rangova, kao i sva ona lica koja se u momentu popisivanja stanovništva ne školuju, ali su završila više od tri razreda osnovne škole. Mnoga istraživanja dokazala su da su za trajnu pismenost dovoljna četiri završena razreda u osnovnoj školi.

Od poslednjeg popisa stanovništva iz 2011 godine, najmanje nepismenih ima u Vojvodini – 28.000, a najviše u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – oko 43.700. Nešto bolja situacija je u regionu Južne i Istočne Srbije, oko 43.500.

Smatra se da će novi popis stanovništva u oktobru 2022. godine pokazati primetno povećanje pismenosti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio