„Red je da staneš u red za život“ – akcija kluba roditelja i nastavnika za pomoć Leoni,Leu i Melindi

U saradnji sa Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) i gradskim ogrankom ove asocijacije pod nazivom „Partnerski za obrazovanje – Subotica“, OŠ Sonja Marinković pokrenula je Klub roditelja i nastavnika ove ustanove zarad što većeg učešća roditelja u životu škole.

Na sastanku pomenutog Kluba, više od 30 roditelja izrazilo je želju da njihova prva zajednička akcija bude pomoć i doprinos humanitarnoj akciji za prikupljanje sredstava za lečenje naših sugrađana Melinde Sabo, Leone Kovač i Lea Milića pri Fondaciji „Budi Human“.

Ova ideja naišla je na pozitivne reakcije i kod koordinatora gradskog Kluba roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje – Subotica“, Branke Bešlić pa su se, zahvaljujući njoj, akciji pridružile i OŠ „Ivan Milutinović“, OŠ “Ivan Goran Kovačić“ i OŠ “Matko Vuković“. Zajedničkom odlukom roditelja i nastavnika, u našem gradu se organizuju tri događaja gde će se prikupljati sredstva za ovu humanitarnu akciju nakon koje će kasnije, na žiro račun fondacije „Budi Human“ biti uplaćeni podjednaki iznosi za Melindu, Leonu i Lea.

U subotu 29. oktobra, na šetalištu Prozivka kod Gabrić ćuprije organizuje se Humanitarni bazar, na kojem će deca ovih osnovnih škola, uz asistenciju roditelja i nastavnika, organizovati prodaju knjiga, igračaka, umetničkih slika, rukotvorina, cveća i drugih stvari zarad prikupljanja sredstava. Bazar će biti otvoren od 10 do 17 časova a u sklopu istog organizuje se i škola rolera, dečji face painting i nastupi hora OŠ Ivan Milutinović, Dečjeg subotičkog tamburaškog orkestra, ples Zumba kids i nastup Iskončića.

U nedelju 30. oktobra, takođe od 10 do 17 časova, humanitarna akcija se seli ispred Narodnog pozorišta u Subotici gde će se, zahvaljujući brojni sponzorima, održati tombola „Doniraj i osvoji“ a svoje nastupe imaće i plesni studio Style, hor OŠ Ivan Milutinović, KUDŽ „Bratstvo“ i baletski studio Adagio a organizuje se i Kangoo Jumps trening. Za dobru atmosferu biće zadužen i klovn Veljko.

U subotu 5. novembra u igraonici Panda, na adresi Mihovila Pavleka Miškina 38, organizije se „Humanitarno druženje“ za mališane i njihove roditelje. Sve prisutne očekuju animatori i osveženje a svako ko dođe prilogom na ulasku u igraonicu podržaće ovu humanitarnu akciju.

Prilog sa sva tri dešavanja deliće se na tri podjednaka dela i biće usmeren na žiro račun Fondacije „Budi Human“ za Leonu, Lea i Melindu, zato pozivamo sve subotičane da dođu, zabave se a i pokažu koliko možemo biti humani –  izjavila je Milena Lukačević, predsednik kluba roditelja i nastavnika OŠ Sonja Marinković i dodala: „Red je da staneš u red za život“, što je ujedno i slogan ove akcije.

Značaj povezane saradnje roditelja, dece i nastavnika ističe Mirjana Paunković, učiteljica OŠ Sonja Marinković.

Mi nastavnici ne bismo mogli ništa da postignemo bez saradnje roditelja. U svemu ovome bitna je energija roditelja koja se prenosi i na decu. Decu ne treba mnogo da opterećujemo bolestima jer je normalno da se ljudi razboljevaju, ali treba da budu svesi da ovakvim akcijama rade pravu stvar i čine dobro delo a to je jedan veliki vaspitni momenat, jer se od malena vaspitavaju da budu humani –  kaže Paunković i dodaje da se ovakvom saradnjom stvara jedan krug između roditelja, dece, nastavnika i škole koji funkcioniše.

Autoritet nastavnika gradi se na osnovu njegovog rada i odnosa prema deci i roditeljima. Dobar odnos sa roditeljima uvek se vraća i učitelju. Roditelji ne mogu da se mešaju u plan i program nastave jer je on propisan od strane nadležnog Ministarstva, ali na mnogo drugih načina kao što je ovaj klub, roditelji mogu da se uključe i iznesu svoj stav bez straha i ustručavanja. Moramo svi međusobno da se razumemo, prvenstveno decu, potom i roditelje ali i oni nas – naglašava Mirjana Paunković.

Prvi cilj ovakve akcije jeste da se skupi što veća količina novčanih sredstava za naše sugrađane kojima je neophodna terapija u inostranstvu, ali po mišljenju Larise Gvozdenović, psihologa OŠ Sonja Marinković, ovakva akcija ima više aspekata.

Sa druge strane, ovakva akcija ima i jako bitan vaspitni momenat za decu u školi koja se uče pravim vrednostima kao što su empatija, humanost i pomaganje drugima a dodatni aspekt je i aktivno uključivanje roditelja u školski život. Roditelji sa svojim mogućnostima, sposobnostima i resursima itekako mogu da poboljšaju kvalitet rada svake škole a to je i poenta Klubova roditelja i nastavnika osnovnih i srednjih skola, i ja apleujem na sve škole da organizuju ovakve klubove jer mislim da bi ih roditelji iznenadili – naglašava Larisa Gvozdenović i dodaje da ovakvi klubovi mogu mnogo da podignu kvalitet rada škole a stvara se i dobra klima međuljudskih odnosa među roditeljima, nastavnicima i decom što može uticati i na prevenciju vršnjačkog nasilja.

Iz Kluba roditelja i nastavnika OŠ Sonja Marinković poručuju da humanitarne akcije nisu jedino što će Klub organizovati jer se u bliskoj budućnosti očekuju i neki projekti edukativnog karaktera.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio