Spomen bista u Batinu čast

Spomen bista legendarnom doajenu srpskog i jugoslovenskog glumišta – Velimiru Bati Živojinoviću svečano je u petak, 21. oktobra na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, otkrivena u Sopotu.

Ovaj datum izabran je jer je Bata svoju svetsku slavu dostigao uglavnom zahvaljujući ratnim filmovima u kojima je glumio. Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice „Braća Jeremić“ iz Vrčina.Velimir Bata Živojinović jedan od osnivača filmskog festivala u Sopotu a po njegovom imenu, zahvaljujući pečatu koji je ostavio u domaćoj kinematografiji, nosi ime i nagrada za najboljeg glumca festivala.

Spomen bistu su otkrili predsednik Gradske opštine Sopot Živorad Milosavljević i gradski menadžer Miroslav Čučković.

Ubrzo nakon otkrivanja spomen biste društvene mreže su planule jer njihovi korisnici, poštovaoci rada ovog velikog glumca, većinom smatraju da bista ne oslikava Batu na pravi način, nije dovoljno dobro urađena i predstavlja slavnog glumca kao sitnijeg čoveka omanjeg rasta što “Valter koji brani Sarajevo” svakako nije bio.

Velimir Bata Živojinović rođen je 1933. godine a svetsku slavu postigao je filmom Bitka na Neretvi u kojem je glumio sa čuvenim holivudskim glumcem Jul Brinerom a koji je 1969. godine nominovan od strane Akademije za najprestižniju američku nagradu Oskar, i to u nominaciji za najbolji strani film. U to vreme bio je najgledaniji film u Jugoslaviji i Evropi sa više od 4,5 miliona gledalaca.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio