„Zvuci srca“ klub za osobe sa invaliditetom otvoren u Subotici

Nakon dve godine uređivanja i adaptacije, u našem je gradu juče 16. januara, svečano otvoren Klub za osobe sa invaliditetom i njihovih prijatelja „Zvuci srca“ pri gradskom udruženju za pomoć osobama s autizmom Subotica, a tim povodom u gradu je boravio Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i  socijalna pitanja Republike Srbije koji je održao i sastanak sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem.

U rad kluba, koji se nalazi na adresi Vladimira Nazora br.5, za sada će biti uključeno 8 do 10 osoba sa invaliditetom, oni će raditi po 4 sata i služiti kafu, sokove i obavljati ostale poslove koje mogu.

Ovo je jedan prostor gde osobe sa invaliditetom koje nemaju mesto na tržištu rada i zaposlenje, ovde mogu naći svoje mesto i osmeh i oni zaista žele da rade. – izjavila je Suzana Skenderović, predsednica gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica. Otvaranjem ovog jedinstvenog kluba „Zvuci srca“, Subotica je, pored Beograda, postala drugi grad u Srbiji koji ima prostor ove namene za osobe sa autizmom i sličnim invaliditetima.

Iz gradskog budžeta za 2023. godinu, po rečima gradonačelnika Stevana Bakića, grad Subotica je opredelila sredstva u visini od 433.426.000 dinara za oblast socijalne zaštite i mere socijalne politike što je za 13,6% više u odnosu na prethodnu godinu a osim ovog projekta izdvojeno je još i 200.000 dinara za projekat „Iza duge“ i 350.000 dinara za projekat „Zvuci srca“.

Subotica je takođe obezbedila i 90 miliona dinara za usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta, dok je za novu uslugu Doma za decu ometenu u razvoju Kolevka, stanovanje uz podršku, izdvojeno je 16,7 miliona dinara. – rekao je Bakić.

Po rečima resornog republičkog ministra Nikole Selakovića, država, lokalna samouprava i donatori zajedno su uložili 7,5 miliona dinara u renoviranje prostora kluba „Zvuci srca“.

– Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja prepoznaje sektor za brigu o osobama sa invaliditetom kao izuzetno važan. U Subotici deluje 12 udruženja koja su tokom prosle godine podržana sa oko 15 miliona dinara. – izjavio je Selaković i dodao da ga raduje činjenica da Subotica gotovo 5% godišnjeg budžeta usmerava se na oblast socijalne zaštite.

U toku posete razgovaralo se i o drugim temama, a ministar Selaković naglasio je da je, kada je reč o Subotici, od izuzetne važnosti i nastavak rekonstrukcije gerontološkog centra „Dudova šuma“ u koji je do sada uloženo milijardu i 70 miliona dinara, i za koji je u ovoj godini, za narednu fazu radova, predviđeno da se uloži još preko 850 miliona dinara.

Imali smo probleme u dinamici sprovođenja radova, uveren sam da ćemo posle sastanka danas i sastanka naredne nedelje uspeti da promenimo tu dinamiku i ispunimo svoj plan. – istakao je Selaković i dodao: – Kada je reč o ustanovi Kolevka, hoću da napomenem da je u sve radove na njenoj rekonstrukciji, revitalizaciji i proširenju koje je skoro udvostručilo broj kvadratnih metara a i poboljšalo nivo pružanja usluga, uloženo 830 miliona dinara.

Posebna pažnja data je i zapošljavanju i tržištu radne snage, a u godini koja je za nama, Selaković kaže da je taj deo resora zabeležio ozbiljne rezultate, nezaposlenost je u Subotici smanjena za 11% u odnosu na 2021. godinu, a naglašen je i problem nedostatka kadrova, kako u srednjoj stručnoj spremi tako i u visokom obrazovanju.

Selaković je izjavio i da će od marta ove godine startovati kampanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Preko 40 miliona dinara uloženo je u „DES“ i u „Željezničar“ koji, u više od 50% preduzeća, zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Na taj način želeli smo da ohrabrimo što više poslodavaca da zapošljavaju naše sugrađane koji imaju neku vrstu invaliditeta da na ovim dobrim i svetlim primerima preduzeća koja su to do sada činila pokažemo koliko su ti radnici vredni i lojalni poslodavcu. – izjavio je Nikola Selaković.

Foto: Stevan Bakić/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio