Susret ambasadora Svete Stolice u Srbiji i gradonačelnika Subotice povodom uskršnjih praznika

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Uskrsa, koji pripadnici katoličke veroispovesti proslavljaju u vikendu koji je pred nama, apostolski nuncij, ambasador Svete Stolice u Srbiji, nadbiskup Santo Ganđemi boravi u našem gradu u višednevnoj poseti.

Tom prilikom ambasador Vatikana sastao se sa predstavnicima lokalnog parlamenta, gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i predsednikom Skupštine Grada Subotica dr Balintom Pastorom. Tokom uskršnjih praznika, apostolski nuncij održaće i misu u subotičkoj Katedrali Svete Tereze Avilske.

–  Prošli smo mnogo tema, a akcenat smo stavili na potencijale grada Subotice i Palića, na posvećenosti lokalne samouprave u razvoju odnosa među ljudima različitih kultura i religija našega grada, saradnje sa katoličkom crkvom kao značaj očuvanja mira i stabilnosti. Ekselenciji sam istakao da na teritoriji našeg grada deluje više crkava i verskih zajednica, da su odnosi među konfesijama izuzetno dobri i da Subotica kao multietnička sredina poznata i van granica naše zemlje, očuvava i neguje to bogatstvo različitosti. – izjavio je gradonačelnik Bakić koji se podsetio da odnosi Srbije i Svete Stolice datiraju još od marta 1920. godine, a podignuti su na mnogo veći nivo zvaničnom posetom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Vatikanu, u septembru 2019. godine.

Bakić je naglasio da sve crkve i sve verske zajednice grad podržava sufinansiranjem kroz javne konkurse i podržava programe dobrotvornih organizacija katoličke crkve “Karitas” koja deluje u oblasti humanitarnog rada. Gradonačelnik se u ime Grada zahvalio i na principijalnom stavu Svete Stolice u podršci suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, po pitanju nepriznavanja jednostranog proglašenja Kosova i podršci u procesu evrointegracija.

Kako više upoznajem Suboticu, vidim tri primata ovog grada, kulturni potencijal, turistički i dijaloški što se tiče suživota različitih verskih zajednica. – istakao je nadbiskup Santo Ganđemi.

Prema njegovim rečima, politika Svete Stolice prema Srbiji nije se menjala od susreta Pape Franje i predsednika Vučića, 2019. godine.

Sveta Stolica ostaje principijalna uz svojim stavovima, radimo na tome, sledimo sve što se dešava u dijalogu ove dve strane i kao vernici molimo za to da se može naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, za mir i stabilnost o kojem sanjaju ovi narodi – poručio je apostolski nuncij i dodao:

Još malo pa nas počekuje i Uskrs po Julijanskom kalendaru, ovo je prilika da izrazim svoje dobre želje i podržim dobre odnose između Srbije i Svete Stolice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio