Za podršku romske zajednice u budžetu grada Subotice opredeljeno 1.550.000 dinara

Povodom Svetskog dana Roma i Romkinja, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se juče, 05. aprila sa predstavnicima romske zajednice grada Subotice.

Dotakli smo se mnogih tema, detektovali smo određene probleme koje ćemo u narednom koraku rešavati ali smo se usaglasili da je grad Subotica u prethodnom periodu bio posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i Romkinja na teritoriji našeg grada i njihovoj integraciji u društvu. – izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Prema njegovim rečima, početkom novembra 2022. godine na sednici Skupštine grada Subotica usvojen je lokalni akcioni plan za poboljšanje života Roma i Romkinja za period od 2022. do 2027. godine.

Dokument obuhvata 6 oblasti, pored obrazovanja, stanovanja zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, po prvi put je uvedena i oblast kulture koja je veoma značajna za Romsku zajednicu. Za podršku romske zajednice u budžetu grada Subotice, za ovu godinu opredeljeno je 1.550.000 dinara. Od toga 400.000 dinara za realizaciju “Romacted” druge faze programa, 800.000 dinara za kupovinu udžbenika i 350.000 za poboljšavanje uslova stanovanja. – istakao je Bakić.

Grad Subotica nastavlja da vodi politiku za poboljšanje života Roma i Romkinja koji su, prema rečima gradonačelnika, deo zajednice i kao takvi moraju biti uvaženi i prihvaćeni.

Koristim priliku da izrazim zahvalnost romskim koordinatorima, pedagoškim asistentima i zdravstvenom medijatoru na predanošću, odličnoj komunikaciji i izvanrednoj saradnji između lokalne samouprave i romske zajednice.

Kvalitativne promene u jednoj zajednici mere se kroz generacije.

Došlo je vreme da Grad Subotica kao odgovorna lokalna samouprava otvori vrata ka romskoj zajednici da pokaže sve svoje kvalitete, potrebe i probleme, i da ih zajedno rešavamo. – izjavio je Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja. Prema njegovim rečima, koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori i lokalni akcioni plan zejedno predstavljaju instrumente za institucionalno rešavanje problema romske zajednice.

Na taj način romska zajednica dobija prostor da zajedno sa drugim nacionalnim zajednicama učestvuje u kreiranju interkulturalnog duha u ovom gradu po kome je Subotica i poznata. – naglasio je Nikolić.

Odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici prepoznala je i međunarodna zajednica omogućivši Romima da se kroz učešće u raznim programima podignu stepenicu više na društvenoj lestvici, i tu Subotica može da služi kao primer.

Program „Romacted II“ realizuje se u sedam zemalja Zapadnog Balkana, plus Turska, u Srbiji se realizuje u 14 gradova. Slogan “O Romima s Romima” nije samo floskula. Mi to, praktično, primenjujemo od kada imamo dva koordinatora, lokalne instrumente i na taj način pokazujemo da romska zajednica počinje da bude vidljiva, ravnopravna sa drugim zajednicama. – ukazao je Nikolić.

Na dan Svetskog dana Roma i Romkinja, 8. aprila, romska zastava će tradicionalno biti postavljena na balkonu Gradske kuću Subotica i na objektima mesnih zajednica Peščara, Mali Bajmok i Čantavir.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio