Reagovanja Suzane Kujundžić Ostojić i Mirka Bajića povodom raskola u BNS-u

Nakon saopštenja o istupanju devet bunjevačkih kulturnih udruženja iz rada i saradnje sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić, koje je potpisala Kata Kuntić, oglasila se i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić.

Otvoreno pismo koje je potpisala Kata Kuntić, u ime devet bunjevačkih udruženja, od kojih barem polovinu ona potpisiva jer je u njenim upravnim odborima Mirko Bajić, a među kojima neka već odavno ne postoje ili ne fukcionišu, jasno pokazuje ucenjivački kapacitet i način na koji se do sada radilo i kako se do sada odnosilo prema Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine. Na primer, neke od navedenih manifestacija, koje je NSBNM svojom odlukom ugrozio, traju jedno poslepodne, održavaju se u privatnoj avliji, a koštaju više nego celokupna proslava nacionalnog praznika „Dana Dužijance“ koja traje od aprila do avgusta. NSBNM više neće reagovat na ničije ucene, zahteve i prohteve po pitanju priznanja, koja su u „otvorenom pismu“ taksativno navedena, pa ni po cenu da oni čiji zahtevi ne budu zadovoljeni ne ostanu u bunjevačkoj zajednici. Peti saziv NSBNM radi korektno i pravično i tako će i nastaviti, te iz NSBNM pozivamo sve one koji ova načela vrednuju, neka se priključe bunjevačkim udruženjima i institucijama u očuvanju bunjevačkog identiteta.

dr Suzana Kujundžić Ostojić – predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Istim povodom, svojim pismom reagovao je i pomenuti Mirko Bajić.

Demanti Mirka Bajića na izjavu Suzane Kujundžić Ostojić. 

S obzirom da je u svom odgovoru na „Otvoreno pismo“ koji ste objavili, Suzana Kujundžić Ostojić eksplicitno navela moje ime i prezime, a bez ikakvog osnova, tražim da u skladu sa Zakonom objavite demanti. Jedina veza koju ja Mirko Bajić imam sa „Otvorenim pismom” jeste da je BKC Novi Sad, koji ja predstavljam, potpisnik tog pisma, a iz razloga što je BKC NS dopisom navedene eliminisan sa svih konkursa za manifestacije i Pokrajine i Grada Novog sada, a manifestacije je osam godina uz izuzetnu podršku realizovao. Na čelu, na primer, „Bunjevačke Dužijance u Novom Sadu” u organizaciji BKC NS, pet godina je bila upravo Suzana Kujundžić Ostojić, uz brojne zvanice grada Novog sada i Pokrajine. Greška koju sam ja Mirko Bajić ne shvatajući učinio i koju priznajem, i koja je proizvela današnji potpuni raskol u bunjevačkoj zajednici, jeste da sam osam godina davao iskrenu podršku Suzani Kujundžić Ostojić, nekad „mladoj Hrvatici na stipendiji kod Žigmanova”, da danas postane „Najveća Bunjevka bez koje Bunjevci ne postoje.

Iskreno se kajem,
Mirko Bajić,

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio