Subotički poljoprivrednici u štrajku dok vlada Srbije ne ispoštuje njihove zahteve

Poljoprivrednici širom zemlje izrazili su svoje nezadovoljstvo nakon što Vlada Republike Srbije i premijerka Ana Brnabić nisu usvojili njihove zahteve sa kojima su istupili. Trideset subotičkih traktorista održali su danas 16. maja protestnu vožnju od hipodroma do Gradske kuće gde su ostali parkirani i gde će boraviti do četvrtka, a ukoliko predsednik ili premijerka ne potpišu njihove zahteve, spremni su da u petak krenu traktorima i do Beograda gde će se okupiti i poljoprivrednici iz cele zemlje. Učešće u protestu danas su uzeli zemljoradnici i stočari iz Male Bosne, Ljutova, Verušića, Žednika, Tavankuta, Đurđina, a dolazak je potvrđen i sa Šupljaka i Kelebije.

Mi smo juče bili kod premijerka gde je ona napustila sastanak nakon sat i po vremena, uopšte nisu bili ljubazni prema nama, ponašali su se kao da mi nismo njihov problem. Od naših osam zahteva oni su samo prihvatili jedan, za prelevmane (uvozne takse) gde su dali 300 din/ kg. Svi ostali zahtevi bili su odbijeni gde su rekli da Vlada Republike Srbije ne može da učini ništa, da mogu sledeće godine, da se strpimo, kada dođe 2024., onda možemo da radimo na daljim planovima, može i „plavi dizel“ na čemu smo insistirali, može i povećanje premija za mleko ali u ovom trenutku ništa. – kaže Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Srbije.

Tražili smo da bude formirana najniža cena otkupa mleka 78 din + PDV, da subvencije po hektaru budu 300 eura i da se ukine ograničenje do 20 hektara, da bude do 100 ha kao što je i nekada bilo. Potom da premija za mleko bude minimalna od 20 din/l, da se uvede referentna ratarska cena odnosno da se izjednači berza u Budimpešti i u Parizu, jer nama nije normalno da 18 dinara bude cena pšenice. Mi za 18 dinara ne možemo da je proizvedemo. Tražili smo i regulisanje mleka i mlečnih proizvoda iz EU i CEFTA sporazuma, dizel gorivo bez akcize za poljoprivredu što čak i Kosovo ima, regres za mlečne krave da se sa 25.000 podigne na 40.000 i tražimo da se ukine naknada za odvodnjavanje jer mi u tome ne vidimo neku korist samo rashod. – nabraja Matković i kaže da poljoprivrednici neće ići kući dok njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni.

Kiša nam je baš dobro došla i nadam se da će potrajati što više da poljoprivrednici ne moraju da se razmišljaju da im usevi stoje. Mi se i dalje obraćamo premijerki, gradonačelniku nismo uputili dopis ali ako želi da nas sasluša i primi, ja bih mu vrlo rado izneo naše probleme ali svi zahtevi su upućeni prema Republici. – poručio je Matković u svom obraćanju ispred Gradske kuće.

Ne samo da je poljoprivreda prevarena, prevaren je i narod, građani koji kupuju hleb, kifle i ostalo. Mleko koje se uvozi je smeće, a naša proizvodnja se guši, uskoro ćemo krave gledati u zoološkim vrtovima. Ako je pala cena kukuruzu, žitu i ječmu, zašto koncentrat nije otišao dole, pojeftinio je za 2000 dinara, za 15 dana utrošim 140.000 dinara. Sve je otišlo u propast, narod sve plaća skupo, građani misle da je seljak taj koji diktira cenu, a seljak uglavnom propada. – tvrdi Vinko Stantić iz Male Bosne, poljoprivredinik i stočar.

Slično poručuje i Marko Peić Tukuljac koji se bavi stočarstvom.

Pre mesec dana dobili smo novi cenovnik koji je glasio na 43 dinara osnovne cene mleka plus doprinosi, mi smo imali cenu oko 70  dinara. Sad smo dobili novi cenovnik gde je osnovna cena pala za 2.10 dinara. Država treba da stane da uvozi toliko mleka koliko se uvozi, ima previše mleka u prahu, a ljudi ne znaju šta konzumiraju. Država mora da stane na stopu da osigura proizvođače mleka, da bude ta cena 78 dinara + PDV i da se ispod toga ne ide. Mi ga sada trenutno prodajemo za 60 dinara sa PDV-om, znači oko 54 bez PDV-a. Mi smo mala farma, oko 30 muznih krava, imamo volju i želju da se povećamo ali ne ovako. Utiču na nas i otkupljivači goveda, oni nam sada daju 15.000 po biku. – ističe Peić Tukuljac.

Mesne zajednice su takođe uključene u ovaj protest jer, prema rečima poljoprivrednika, ovo je problem svih građana Srbije koji zaslužuju da žive bolje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio