Crveni krst Subotice organizuje 21. „Humanu subotu“

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica u subotu 10. juna organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazovom “Humana subota”.

Akcija se održava po 21. put, a svako ko želi da donira krv moći će to da učini na Velikoj terasi na Paliću, u vremenu od 8 do 11 časova. Dobrovoljno davalaštvo krvi realizuje se u u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, a svoj doprinos daće i Zavod za javno zdravlje Subotice kao i Dom zdravlja Subotica koji će svim davaocima pružiti bespletne preglede.

Osim davanja krvi, svako ko želi može se registrovati i u Nacionalnoj bazi matičnih ćelija.

Akciju je podržalo i JP “Subotica trans” koje je omogućilo besplatan prevoz svim dobrovoljnim davaocima krvi na liniji broj 6, uz prikaz knjižice dobrovoljnih davaoca, a Udruženje građana “Čuvari Palića” omogućili su besplatnu vožnju katamaranom za sve donatore krvi i njihove porodice. Zoo vrt Palić nam je takođe izašao u susret jer će dobrovoljni davaoci i njihove porodice moći da posete Zoološki vrt. – kaže Nevena Lukić, stručni saradnik subotičke organizacije Crvenog krsta, uz dodatak da će se za sve davaoce služiti i tradicionalni “Zahvalni doručak”, od 8 do 10 časova, kao i “Zahvalni ručak” vojnički pasulj. Udruženje pčelara “Pčela” svoj doprinos akciji daće služenjem “Medenog obroka”, a svako ko odluči da donira krv dobiće i prigodan poklon od Crvenog krsta.

Pozivamo prvenstveno sve mlade ljude koji se do sada nisu odvažili da daju krv da dođu i učine to u “Humanu subotu”, da povedu sa sobom voljenu osobu i da doprinesu širenju humanosti. – poručuje Lukić i podseća da krv može da donira svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, a bitno je na dan davanja krvi budemo odmorni i naspavani, i da ne konzumiramo alkkohol 6 sati pre davanja krvi. Ujedno će 14. juna, na Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi, Crveni krst Subotice upriličiti svečanu dodelu paketa za sve dobrovoljne davaoce koji su ovu dragocenu tečnost donirali više od 35, 50, 75, 100 i više puta.

“Humana subota” je jedna od najposećenijih akcija dobrovoljnog davanja krvi, pa se nadamo da će nas i vreme poslužiti. Akcija je već postala i svojevrstan brend koji Subotica ima i naši dobrovoljni davaoci prepoznaju tu porodičnu manifestaciju na koju mogu doći i sa decom, koja tako od malena uče vrednosti humanosti i čovekoljublja. – poručuje Nevena Lukić ispred Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica.

Uz doručak i ručak, medeni obrok, besplatne preglede, vožnju katamaranom, posetu Zoološkom vrtu na Paliću i prigodne poklone, “Humana subota” može biti način da odamo svoj doprinos zajednici, pokažemo koliko smo humani, a i da uzivamo u svim sadržajima koje je za nas na Paliću pripremio Crveni krst Subotice sa svojim saradnicima i partnerima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio