Obeležavanje Svetskog dana secesije u Subotici od 08. do 10. juna

Povodom obeležavanja Svetskog dana secesije, od 8. do 10. juna u našem gradu, jednom od najboljih predstavnika secesije, organizuje se niz događaja i manifestacija, predavanja, promocije knjiga, izložbi i koncerata kao i šetnja gradom.

Organizatori Svetskog dana secesije su Gradski muzej Subotica, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Savremena galerija Subotica. U četvrtak, 08. juna sa početkom u 18:00 časova, Gradski muzej Subotica, organizuje promociju knjige Boška Krstića “Legenda o čuvarima Azura – sudbina plavih Žolnai vaza”. Gosti programa su pisci Boško Krstić i Oto Tolnai, a domaćin je dr Olga K. Ninkov. U sklopu Otvorenih vrata u radionici vitraža, u četvrtak 8. juna od 10:00 do 14:00 časova u Gradskom muzeju Subotica, organizuju se “Igraonice za decu predškolskog uzrasta”, u saradnji Gradskog muzeja Subotica i PU „Naša radost“. Radionice vodi Ljubica Vuković Dulić, viša kustoskinja i istoričarka umetnosti. Od 14:00 do 16:00 časova u radionici vitraža, u studiju “M&K Tiffany”, organizuju se Otvorena vrata za posetioce u radionici vitraža, a do 16:00 časova u Savremenoj galeriji Subotica, organizuje se radionica za decu i roditelje “Kakve ukrase nosim?”. Radionicu vodi Jasmina Vidaković, viša muzejska edukatorka – grafičarka. U petak 9. juna, u 17:00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se predavanje Đerđa Merenjija, istoričara umetnosti iz Budimpešte na temu “Arhitektonska Žolnai keramika”. Predavanje je na mađarskom jeziku sa obezbeđenim prevodom na srpski). Od 19:00 časova u Muzičkoj školi Subotica održaće se džez koncert đaka muzičke škole.

U subotu 10. juna sa početkom u 10:00 časova organizuje se šetnja gradom sa fokusom na upotrebu materijala u secesijskoj arhitekturi Subotice, obići će se Palata Ferenca Rajhla, zgrada Subotičke trgovačke banke i Gradska kuća. Šetnju vode istoričarke umetnosti Tamara Kucor i Klara Evetović. Polazak je od Rajhlove palate tj ispred Savremene galerije Subotica preko Korzoa do Gradske kuće, gde je nakon obilaska obezbeđen odlazak u toranj na vidikovac. Takođe u subotu 10. juna, sa početkom u 17:30 časova u Savremenoj galeriji Subotica održaće se predavanje Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti iz Beograda na temu “Rene Lalik i himere s dijamantskim krilima.” U 19:00 časova u foajeu Gradske kuće počinje otvaranje gostujuće izložbe “Ne/obično lice secesije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd”. Izložbu otvaraju prof. dr Dubravka Đukanović, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, a domaćin je Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. U ponedeljak 12. juna sa početkom u 12.00 časova održaće se proglašenje pobednika foto-konkursa “Otkrij me! – Materijali secesijske arhitekture” u Subotici, na društvenim mrežama ustanova organizatora.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio