Bratislav Gašić u poseti Subotici zbog aktuelnih tema u vezi migranata

Iregularni migranti koji sve više borave u šumskom pojasu subotičkih prigradskih naselja, pre svega u mesnim zajednicama Makova Sedmica i Kelebija, kao njihovi sve učestaliji sukobi vatrenim oružjem koji kao ishod neretko imaju i ranjavanja, sve više brinu građane Subotice koji strahuju za svoju bezbednost.

Tim povodom Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić boravio je danas, 14. jula u našem gradu kako bi sa građanima Makove Sedmice razgovarao o aktuelnim problemima u vezi migranata. Sastanku su prisustvovali i komesraka Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Nataša Stanisavljević, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, načelnik Policijske uprave Subotice Igor Velimirović i predsednik Saveta Mesne zajednice, Mirsad Nalić.

Građani Makove sedmice izneli su svoje probleme i nezadovoljstvo u vezi sa migrantskom situacijom, izjavili su da se plaše i da više ne smeju da izađu iz svojih dvorišta, da decu ne smeju da puštaju da se igraju ispred kuća, da imaju strah kada se vraćaju domovima sa posla, posebno u večernjim satima kada je prisustvo migranata na ulicama Makove Sedmice izraženije.

Bezbednost građana Srbije mora da bude svima nama na prvom mestu i policija ulaže sve napore da osigura mir stanovnika Makove sedmice, ali građani moraju da budu svesni da ilegalne migracije nisu problem Srbije, već čitave Evrope i sveta. – naglasio je Gašić dodajući da policija sprovodi stalne akcije i da je konstantno prisutna, ali da je problem u tome što se migranti iz prihvatnih centara vraćaju na lokacije prema granici.

Na sastanku je rečeno da je u poslednja tri meseca na ovom regionu angažovano 1474 policajaca Srbije, kao i 75 policajaca iz Evropske unije iz Fronteksa.

Ove godine Mađarska je vratila 33.453 lica. Od februara do juna ove godine mi smo procesuirali 7.341 lice, podneto je 229 krivičnih i 746 prekršajnih prijava, 6.287 lica je dislocirano, obavljena je kontrola 44 objekta za smeštaj, oduzeto 39 komada oružja, od toga 25 automatskog naoružanja. – precizirao je ministar Gašić uz dodatak da je kod migranata nađena veća količina domaćeg novca i 24.000 eura.

Ministar je naglasio i da je policija u tom periodu privremeno, do okončanja sudskog postupka, oduzela 41 putničko vozilo od osoba koje su se bavile ilegalnim prevozom migranata. Građani koji su ministru izneli probleme sa kojima se susreću u svojoj mesnoj zajednici, zatražili su podršku i rešenje problema, ali su i pohvalili prisustvo policije koja brzo reaguje na pozive. Gašić je pozvao građane da sarađuju sa policijom i da nađu zajedničko rešenje problema, da nastave human pristup koji naša zemlja ima prema migrantima, ali i ukazao da su deo ovog problema i naši građani koji izdavanjem salaša, prevozom, snabdevanjem oružjem pomažu migrantima u nameri ilegalnog prelaska i ugrožavanja bezbednosti naših građana. Istakao je da policija sprovodi stalne akcije, hapsi krijumčare, te da je nedavno uhapšena osoba koja im je prodavala oružje.

Pre pet dana je uhapšeno lice koje je živelo ovde u Subotici, otišlo u Nemačku, vratilo se i sada snabdevaju migrante oružjem. – rekao je Bratislav Gašić.

Ministar je takođe ukazao i da je broj iregularnih migranata značajno manji i da ih je na granici sa Mađarskom, u odnosu na prošlu godinu, manje za 44,8 odsto. U toku sastanka pojedini građani izrazili su sumnje da migranti imaju srpsko državljanosvo, na čega je komesraka Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Nataša Stanisavljević izjavila da to apsolutno netačno i da je bezbednost građana na prvom mestu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio