Drugog dana palićkog filmskog festivala održana je prva u nizu konferencija za medije

U toku drugog dana 30. Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 16. jula, na Velikoj terasi na Paliću održana je prva u nizu konferencija za medije koje će prisutnim novinarima, a samim tim i javnosti, približavati učesnike festivala i otkriti im deo magije nastanka ovako prestižne filmske manifestacije.

Prisutnima su se obratili izvršni producent festivala Ilija Tatić, direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” Bogdan Diklić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari” Julija Sinkevič, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, kao i voditelji radionice Studentskog filma, Aleš Pavlin i Andrijana Sofranić Šućur.

Zaista smo zadovoljni kako je festival otvoren, što smo se ponovo okupili na Paliću da proslavimo ovaj naš značajni jubilej. Osim takmičarskih programa, ima zaista dobrih sadržaja. Danas imamo u fokusu otvaranja izložbi u Otvorenom univerzitetu, a kreće i radionica studentskih filmova, koja je na neki način pilot projekat kojim se fokusiramo na filmove mladih autora. Dakle, one koje ćemo na Paliću, nadam se, viđati u takmičarskom programu u narednim godinama i decenijama. – istakao je Ilija Tatić, izvršni producent festivala.

Za Radoslava Zelenovića, direktora festivala posebno emotivan trenutak je bio kada su sinoć, na platnu počeli da se pojavljuju dosadašnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka.

Od njih 48 ili 49, samo troje nije došlo na Palić da primi nagradu. Ti ljudi su temelj evropske i naše kinematografije. Ta činjenica da je jedan relativno mali festival, uspeo da dovede takve ljude je najbolja i najupečatljivija lična karta našeg festivala. – smatra Zelenović, jedan od najzaslužnijih za uspeh Festivala evropskog filma Palić.

Programski direktor i selektor festivala Miroslav Mogorović najavio je drugi takmičarski program Paralele i sudari.

Kvalitet filmova u ovom programu je na nivou našeg Glavnog takmičarskog programa, tako da ga ne treba propustiti. Fokus programi posvećeni kinematografiji Mađarske i Severne Makedonije su takođe odlično mesto za gledanje nekih naslova koji se drugačije ne mogu videti ovde. Večeras se otvara i program Mladi duh Evrope sa izuzetnim ostvarenjima kratkometražnog filma. – rekao je Mogorović.

Velikan srpskog glumišta, Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca, govorio je o ovacijama koje je dobio prilikom sinoćnjeg uručenja priznanja na festivalskom otvaranju:

Dobio sam tako topao aplauz. Znate, čovek se u tom trenutku jako lepo oseća i negde mu prostruji iz podsvesti, dođe mu da je možda ipak vredelo. Zahvalio sam se svima koji su brodili zajedno sa mnom tih 48 godina, ali nisam spomenuo glumce. Verovatno zato što mi se to negde podrazumeva, hvala i njima.

Upitan na koni način stvara likove koje glumi i kavav pristup ima prema glumi, Diklić je izjavio da princip rada nije menjao još od 1975. godine, kada je kao devetnaestogodišnji mladić počeo da radi.

Svaku svoju ulogu sam napravio kod kuće, i pozorišnu i filmsku. Naravno, u komunikaciji s rediteljem, a prvenstveno u komunikaciji sa piscem, odnosno scenaristom. Kada je pozorište u pitanju, na probe sam išao samo da proverim koliko ima smisla to što sam pripremio, ili to čime sam hteo da prevladam neki problem. Film je brži i skuplji, i čovek mora da dođe apsolutno spreman.

Diklić je kroz dosadašnje stvaralaštvo igraro u velikom broju najrazličitijih uloga, a na pitanje novinara “LovaLova” portala da li i kakvu to ulogu priželjkuje ili očekuje u budućnosti, slavni glumac je kroz šalu odgovorio:

Sinoć sam rekao Dušku Kovačeviću da sam uvek išao na kvantitet, otud toliki broj uloga. Ne postoji niti je ikada postojalo nešto što sam grčevito hteo ili želeo. U tom smislu nisam neostvaren. Naiđe to samo, nešto novo što zahteva, ne potpuno drugačiji pristup ali nešto što otkriva. Bilo je i uloga koje su po karakteru slične i tu glumac ne može pošto poto da bude drugačiji, da lepi brkove ili farba kosu, to ide sve iznutra. Ali moja želja je uvek bila da radimo dobar scenario, jer od njega sve počinje. Ako je scenario dobro napisan, dobro su napisane i uloge tj, partiture nas glumaca. Volim da je scenario dobar i da zaronim u njega, da se baš dobro pomučim. – izjavio je Bogdan Diklić, zastao na par sekundi pa potom ponovo, u šali odgovorio:

Voleo bih da igram nekog vitkog čoveka, jer mislim da je to jedini način da skinem ovaj “suficit” sa sebe.” – zaključio je Diklić u svom izlaganju šaleći se na račun svog izgleda, pre nego što je još jednom, uz topao aplauz svih prisutnih, napustio Veliku terasu na Paliću.

Na tridesetom izdanju festivala želeli smo da vam predstavimo najbolju moguću selekciju, koja na neki način odražava i vreme u kome živimo. Istovremeno, osvrćemo se i na sopstvenu istoriju. Pogledaćete reprezentaciju najboljih evropskih autora. Ohrabrujemo publiku da pogleda veoma pozitivne evropske filmove. Mislim da nije vreme da se prikazuju teški filmovi, drame, dugački crno-beli filmovi, već oni koji su zaista pozitivni. – izjavio je selektor Glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu, u 21 čas biće prikazano ostvarenje “Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), a od 23 časa film “Crveno nebo” Kristijana Pecolda. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Svakodnevni propusti” Kristine Grosan od 17 časova i film “Hleb i so” Damjana Kocura, od 19 časova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio