Korisne infomacije za putnike van granica u toku turističke sezone

Počela je letnja turistička sezona, a Uprava Carina podseća sve građane šta prema propisima Republike Srbije putnici slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju.

U sezoni odmora i putovanja uobičajno je da na graničnim prelazima bude više putnika nego obično, pa sve granične službe, uključujući i carinu, rade punim kapacitetom kako bi putnici što lakše i brže prešli granicu. Ipak, koristan savet je da tokom putovanja proveravate stanje na prelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako biste mogli na vreme da odreagujete i odlučite se za korišćenje nekog od manje opterećenih graničnih prelaza gde ponekad nema nijednog vozila. Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, putnici bi pre putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji se nisu menjali u odnosu na prethodnu sezonu. Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra, u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti mora biti prijavljen. To znači da u slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 evra, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući Obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 evra se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloletnu decu.

Kada je lični prtljag u pitanju, njega čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju npr. odeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd. Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina. Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom. Duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 tompusa ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama. U prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće i to 1 litar žestokog pića i 1 litar vina.

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja kao što su sendviči, grickalice, voda, sokovi i sl. u razumnoj količini, kao i da ponese nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe. Međutim, treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti 1 kilogram. Putnik takođe, u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana. Međutim, ukoliko koristite lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta. Kada su u pitanju nakit i dragocenosti, najsigurnije je da prijavite sve dragocenosti koje nosite sa sobom i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića. Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina možete uneti robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra. Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba da prijavite i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. “skraćenom postupku“. U tom slučaju, na carinsku osnovicu, tačnije procenjenu vrednost robe, zaračunava se carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20%.

Savetujemo putnike da više detalja o tome šta je prema važećim propisima Republike Srbije dozvoljeno prenositi preko granice i u kojoj količini, saznaju na sajtu Uprave carina u brošuri “Vodič za putnike“, koja je u elektronskom obliku dostupna na https://www.carina.rs/pres/brosure.html, ali da obavezno provere i informacije na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju jer propisi nisu identični u svim zemljama. – poručuju iz Uprave Carina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio