Maja Gojković i Milan Đurić obišli radove na oštećenim objektima Petrovaradinske tvrđave

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković obišla je sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, spomenik kulture Petrovaradinsku tvrđavu i objekte koji su oštećeni u nevremenu i poručila da će se, nakon procene štete, sagledati mogućnosti pomoći kako bi se što pre sanirale posledice.

Gojković je izrazila zahvalnost svim radnicima gradskih komunalnih preduzeća koji se od noći kada su se desile nepogode nalaze na ulicama Novog Sada, uklanjajući drveće i koji se trude da saniraju štete na objektima koji su uglavnom ostali bez krova, ali i struje, kao i svim privatnim kompanijama koje su pokazale solidarnost i društvenu odgovornost i koje pomažu u saniranju posledica. Prema njenim rečima, veliku zabrinutost građani su pokazali za stanje čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, odnosno strepeli su da može biti oštećen u nevremenu.

Petrovaradinski sat je tu i biće tu još dugo, nadamo se vekovima. Preventive radi, Grad Novi Sad, Zavod, svi oni koji brinu o spomenicima kulture, uklonili su delove sata da ne bi bio oštećen zbog nepogoda koje se i dalje najavljuju, ali svakako sat zaslužuje jednu posebnu brigu u narednim vremenima, a možda i restauraciju. – ukazala je Gojković. Potpredsednica Vlade je istakla da će se sagledati i mogućnost da se zajedničkim snagama ojača taj simbol Grada Novog Sada, kako ne bi strepeli u budućnosti.

Grad Novi Sad, pokrajinska vlast i Vlada Republike Srbije su tu da pomognu Novosađanima i Novom Sadu da se što pre sanira šteta i život nastavi dalje onakav kakav je bio. – navela je Gojković.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, precizirao je da je u Novom Sadu oboreno više od 1.000 stabala, oštećeno približno 2.000 privatnih i javnih objekata, dok su štetu pretrpele i škole i vrtići, kao i kulturni objekti u Futogu i Rumenci. Situacija u Novom Sadu, kako je rekao, nije jednostavna, a prioritet je bio da se pomogne građanima koji su bili izloženi neposrednoj opasnosti, te da se nakon toga pristupilo čišćenju i oslobađanju saobraćajnica kako bi prevoz funkcionisao, a onda i stabilizaciji u snabdevanju strujom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio