Na 37. sednici Skupštine grada jedna od donetih odluka je da je Aleksandar Vučić dobio zvanje počasni građanin Subotice

Odbornici Skupštine Grada Subotica izglasali su danas, 06. jula, na 37. redovnoj sednici Odluku po kojoj će zvanje „Počasni građanin“ za 2023. godinu pripasti predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Od 53 odbornika, 49 je glasalo za ovaj predlog, a 4 odbornika su bila protiv dok uzdržanih nije bilo. Diploma i plaketa počasnog građanina Subotice Vučiću će biti uručeni na Dan grada, 01. septembra, na svečanoj sednici Skupštine Grada Subotica.

U svom govoru na skupštinskoj sednici, predlagač kandidata, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, istakao je da je predlog Aleksandra Vučića za počasnog građanina istorijski momenat za Suboticu.

Pratim ga od samog početka, kada se 1993. godine pojavio kao poslanik u Narodnoj skupoštini Republike Srbije, mlad i harizmatičan, pun patriotizma, i tada je pričao u ime svih nas koji nismo imali priliku da govorimo. Danas je to mudar i odgovoran državnik koji vodi politiku mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja Srbije na najbolji mogući način, sa velikom požrtvovanošću da obezbedi sve uslove da grad Subotica i cela Srbija budu lepo mesto za sve nas, ambijent u kojem možemo da se bavimo planiranjem, projektovanjem i u kojem možemo da obezbedimo sredstva da sve to realizujemo. On je najbolji lider koji je Srbija ikada imala.“ – naglasio je Bakić i podsetio da će Vučić u nekoliko navrata podržao Suboticu i pomogao joj, kao npr. 2020. godine kada je, usled pandemije COVID-om budžet grada bio razoren pa je Subotica od države dobila 215.000.000 dinara iz tekućih rezervi budžeta Srbije. „Od grada zatvorenih i propalih preduzeća, Subotica je pretvorena u grad centra na mapi investicija. – rekao je Bakić i dodao da je predsednik Srbije idejni tvorac i projekta „Čista Srbija“ kojim će Subotica dobiti 110 km kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda, što predstavlja najveće ulaganje u komunalnoj oblasti u istoriji Subotice, a benefiti su višestruki i od prolekta „Brze pruge Srbije“, još jedne Vučićeve ideje, koja će omogućiti brži protok prevoza roba i ljudi.

Imaćemo Novi Sad za 34 minuta „Sokolom“, i Beograd za 67 minuta, naši studenti će tako moći da putuju svaki dan i redovno da studiraju, a biće i mnogo ljudi iz Beograda i Novog Sada koji će želeti da žive u Subotici. – zaključio je gradonačelnik.

Prema Bakićevim rečima, na inicijativu Aleksandra Vučića, i projekat Narodnog pozorišta postao je „Projekat od Nacionalnog značaja“ kojim su Republika i Pokrajina do sada uložili skoro 3 milijarde dinara u izgradnju zgarde subotičkog teatra, a tu su i sredstva za završetak Akva Parka, pomoć države kod rekonstrukcije „Kolevke“ i „Gerontološkog centra“, kao i eksterijera subotičke Sinagoge. Posebni su i značaj i pažnja koje, prema mišljenju prvog čoveka Grada, predsednik Srbije poklanja međusobnim odnosima i razumevanju većinskog srpskog naroda i pripadnika nacionalnih manjinskih zajednica i ostvarivanju njihovih prava i sloboda, pre svega kada je u pitanju Republika Mađarska sa kojom Srbija ima odnose koji su na istorijskom maksimumu.

Osim zvanja „Počasni građanin“, odbornici su usvojili i odluku da prestižno priznanje „Pro Urbe“ za 2023. godinu pripadne poslastičarnici „Pelivan“ Subotica i mr sci. med. dr Nandoru Šejmešiju, specijalisti urologu. Njima će priznanja takođe biti uručena na Dan grada Subotice. Skupština Grada Subotica usvojila je i Rešenja o davanju saglasnosti na Statute ustanova kulture Grada Subotice, saglasnost na izmenu Programa poslovanja Javnih i Javnih komunalnih preduzeća Subotice, i program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio