Prošao je i treći dan Festivala evropskog filma Palić

Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić u punom je jeku, a trećega dana takmičenja, danas 17. jula, na konferenciji za medije na palićkoj Velikoj terasi govorili su Eleonora Veninova, rediteljka filma “Preeksponirano” i Goce Kralevski, producent ovog ostvarenja, potom Frider Šlajh, producent filma “Seneka: o stvaranju zemljotresa”, Ema Skirmante, glumica u filmu “Sestre”, Maksim Bertu i Maks Požlep, reditelji filma “Južni vetar”, Artur Lakatoš, glavni protagonista filma “Čiji sam ja pas?”, Luka Papić i Srđa Vučo, reditelji filma “Prizvan i pozvan”, zatim Mira Janjetović, glumica u filmu “Više od života” i ekipa portala fimske kritike Filmoskopija, Dejan Prćić kao jedan od osnivača i kritičar Danilo Brakočević.

Eleonora Veninova, rediteljka filma “Preeksponirano” prikazanog u Glavnom takmičarskom programu, ujedno je i autorka scenarija.

Priča o nastanku scenarija datira od pre desetak godina, 2012. godine sam uradila prvu verziju koja je bila u formi kratke priče. Onda sam odlučila da to razvijam kao scenario, što je moj primarni posao. Prva verzija je bila fokusirana na priču o tinejdžerki, i onda se menjala kroz godine. – izjavila je Veninova koja kaže da je filmskoj ekipi trebalo još nekoliko godina da skupi sredstva i aplicira za dodatne fondove, pa je u celom procesu, od stvaranja do premijere na filmskom festivalu u Kairu 2022. godine, prošlo ukupno deset godina.

Frider Šlajh, producent filma “Seneka: o stvaranju zemljotresa” reditelja Roberta Švenkea, govorio je o viziji autora ovog ostvarenja.

Švenke je studirao filozofiju pre nego što je počeo da snima filmove. Bio je veoma upućen u Seneku, ne kao fan već više iz kritičke perspektive. Smatrao ga je za oportunistu, koji je istovremeno propovedao stoicizam i bio drugi najbogatiji čovek u Rimu. Bio je zainteresovan za taj konfikt. Njegovo je mišljenje da, ako snima istorijski film, on mora da ima veze sa svetom u kome živimo danas. – rekao je Šlajh.

Mlađana Ema Skirmante, glumica u filmu ”Sestre” rediteljke Linde Olte, prikazanom u takmičarskoj selekciji “Paralele i sudari”, ovom ulogom debitovala je na velikom platnu. O čitavom iskustvu glumica je rekla da je na kastingu za ulogu bilo 500 devojaka koje su konkurisale, a izbor je trajao tri meseca.

U početku je bilo veoma teško navići se na to da će kamera sve vreme biti uperena.  ka meni. Bilo je izazovno. – rekla je Skirmante. O radu s glumicom Ivetom Pole, koja tumači njenu majku u filmu, dodala je: – Na početku je bilo vrlo teško shvatiti da ćete raditi sa profesionalnom glumicom koja je veoma poznata u Letoniji, ali sam puno naučila od nje i ona je divna žena.

Luka Papić, jedan od dvojice reditelja filma “Prizvan i pozvan”, prikazanog u programu Specijalnih projekcija, govorio je o genezi ovog projekta.

Srđa je 2011. godine pravio izložbu na sličnu temu, koja se zvala Glasačka mašina i gde su obrađivali sve izbore od uvođenja višestranačja do 1997. godine. Već tada je sakupio i sortirao veliki deo tog arhivskog materijala i imao je ideju o filmu koji treba da se snimi. Ja sam se priključio 2017. i videli smo da imamo sve elemente za jedan potencijalno uzbudljiv i zabavan film. Tu su jako živopisni likovi pošto je priča ispričana iz ugla autsajdera. Više nas je interesovao ljudski duh nego činjenice. Arhivski materijal kao da je otpao iz Verhovenovog Robokapa ili Karpenterovog Princa Tame, filmova koje mi volimo. – poručio je Papić.

Pomenuti, Srđa Vučo, koreditelj ovog filma govorio je o skupljanju arhivske građe.

Radili smo u saradnji s kolektivom Medijska arheologija. Oni su godinama skupljali s raznih izvora taj arhivski materijal, uglavnom sa Beta i VHS kaseta, koji se u Srbiji čuva jako loše. Potpisali smo i ugovor sa RTS-om tako je dao materijala dobijen i od njih. – rekao je Vučo.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas biće prikazan film “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju”, Margaret Fon Trote (van konkurencije), a od 23 časa zainteresovani mogu pogledati “Nula kalorija” Džesike Hausner. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Ugljenik” Jona Borsa od 17 časova i “Moć” Maćaša Priklera od 19 časova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio