Na 38. redovnoj sednici Skupštine grada razmatrano je usvajanje 41. tačke dnevnog reda

Odbornici Skupštine grada Subotica juče, 03. avgusta su zasedali na 38. redovnoj sednici i razmatrali usvajanje ukupno 41. tačke dnevnog reda. Najbitnije teme tokom skupštinskog zasedanja bile su ostvarenje budžeta Grada u prvoj polovini tekuće godine, izveštaj Javnih komunalnih i Javnih preduzeća i donošenje Odluke o raspodeli njihove dobiti, od kojih je najznačajnija usmerena ka besplatnom boravku dece u vrtićima, od septembra tekuće godine.

Od 01. januara do 30. juna tekuće godine može se reći da je ostvarenje zaista idealno, ukupno se budžet ostvario u visini od 49,23% u prvoj polovini godine, što znači da će na kraju godine budžet biti ostvaren blizu 99%. Realizacija budžeta je za 21% od veća od prošlogodišnje, u istom vremenskom periodu. Takođe se nastavljaju trendovi rasta prihoda i od poreza na zarade kao i od poreza na imovinu. Zahvaljujem se građanima što u ovim izuzetno teškim uslovima svetske ekonomske krize plaćaju porez jer time omogućavaju ovom gradu, svim Javnim preduzećima i svim javnim službama i ustanovama da funkcionišu, isto tako bi se želeo zahvaliti i onim privrednicima koji su izabrali Suboticu da ovde otvore nova radna mesta jesu to mogli da učine i u nekim drugim delovima Republike Srbije. Zahvaljujući tome i povećavanju zaposlenosti se puni budžet. Ono što je još bitno u značajnoj i meri je porastao i namenski kapitalni transfer od Autonomne pokrajine Vojvodine u ovoj prvoj polovini ove godine. – istakao je predsednik Skupštine grada Subotica dr Balint Pastor.

Budžet je skoro ostvaren sa 50% i što je za svaku pohvalu i za to treba konstatovati. Ono po čemu ću Vas pamtiti jeste budžet i da ste budžet uvek držali utegnut i niste dozvoljavali nikakva krizna iskakanja. – izjavio je Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokret građanske Subotice, uz dodatak da su se neke javne nabavke mogle držati mnogo više zategnute.

U svom obraćaju za skupštinskom govornicom, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je dobro ostvarenje budžeta rezultat celokupnog rada lokalne samouprave.

U svom radu vodim se jednim principom, a to je da su za uspeh zaslužni moji saradnici, a da je odgovornost lično moja. – naglasio je Bakić zahvalivši se i koalicionom parteneru, Savezu Vojvođanjskih Mađara i svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi, pre svega Sekretaru za finansije Grada Subotice Dubravki Rodić.

Već treći godinu za redom imamo stabilan budžet i, po izmirenju svih obaveza, stanje novčanih sredstava je na dnevnom nivou od 250 do 300 miliona dinara. Svi zajedno smo uspeli da ga planiramo oprezno, da ga realizujemo disciplinovano, nismo se zaletali i uvek smo imali realna sredstva za sve ono za čega smo se opredelili. – rekao je Bakić napominjući da su sve obaveze Grada izmirene i da su ostale još dve rate kredita prema Evropskoj banci za razvoj. Po izmirenju tih rata, JKP “Vodovod i kanalizacija” će, prema Bakićevim rečima imati dodatnih 200 miliona dinara i moći će po pitanju kanalizacione i vodovodne mreže rasterećenije da planira i investira.

Kada je u pitanju rad četrnaest Javnih preduzeća čiji je osnivač Grad, usvojeni su izveštaji i skupština Grada Subotice dala je saglasnost na usvajanje Odluka o ostvarenju programa tih preduzeća kao i o raspodeli dobiti od istih. Ostvarena dobit u 2022. godini prema rečima dr Balin Pastora, predsednika Skupštine grada Subotica iznosi 47, 4 miliona dinara.

Cilj i namena preduzeća nisu da ostvaruju dobit jer nisu privatna preduzeća, njihov je zadatak da pružaju usluge građanima ali bez obzira na to od 14 preduzeća, 13 je poslovalo sa dobiti. Ta dobit, prohodi od privrede i građana omogućavaju na primer da se donese Odluka prema kojoj će od 01. septembra boravak dece u vrtićima biti besplatan. – istakao je Pastor.

Prema usvojenoj Odluci, u objektima predškolske ustanove “Naša radost” boravak dece će od 01. septembra tekuće godine biti besplatan, dok će u svim drugim vrtićima i predškolskim ustanovama čiji je osnivač neku drugo privatno, fizičko ili ili pravno lice grad po detetu nadoknaditi troškove u visini do 10.000 dinara, što praktično znači da će i boravak dece u privatnim vrtićima takođe biti besplatan.

Naredna Skupština grada Subotica održaće se na Dan grada, 01. septembra i biće svečanog karaktera, a svoje redovno zasedanje imaće prvog narednog četvrtka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio