Samostalna izložba Ildiko Moric “(trag)stanište” u Savremenoj galeriji

Savremena galerija Subotica u petak, 25. avgusta organizuje otvaranje samostalne izložbe Ildiko Moric pod nazivom “{trag}stanište” koja će ujedno biti i prvo samostalno predstavljanje ove mlade umetnice u Subotici.

Umetnička poetika Ildiko Moric nalazi se na razmeđi primenjenih i „umetničkih” disciplina, ne pripadajući ni jednoj u potpunosti, a povremeno inklinirajući u jednom ili drugom smeru. Njen grafički izraz je izrazito simboličan, suzdržan u koloritu koji je najčešće sveden na tonsku skalu jedne boje, odlikuje ga prefinjeni lirizam i poetičnost. Radovi ove mlade umetnice štampani su na jedinstvenim ručno izrađenim papirima koje je ona sama pripremila, a publika će biti u mogućnosti da pogleda i kratki film o procesu pravljenja ovih umetničkih papira. Ildiko Moric je rođena 1997. u Bačkoj Topoli, a pohađala je školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Diplomirala je 2022. na odseku za umetničku grafiku Univerziteta u Pečuju, u Mađarskoj.

Za vreme studija učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, dobitnica je nekoliko akademskih i stručnih stipendija. Od 2019. godine je članica Zajednice – štamparske radionice “Drukker” u Pečuju, a pored samostalnog umetničkog rada, Moric se uglavnom bavi ilustracijom i dizajnom knjiga. Početak izložbe zakazan je za 19 časova, a kustos izložbe je Miroslav Jovančić iz SGSU.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio