U Lifki je u četvrtak 03. avgusta održana projekcija filma „Oluja“ koji prati etničko čišćenje Srba iz Hrvatke

U bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici sinoć, 03. avgusta održana je projekcija filma „Oluja“ reditelja i scenariste Miloša Raduna. Fabula filma prati dešavanje etničkog čišćenja Srba sa prostora Republike Srpske Krajine.

Ono što mi ovim obeležavanjem želimo da postignemo jeste da ostavimo sećanje na stradale žrtve kojih je veliki broj, 250.000 proteranih i prognanih Srba sa svojih večnih ognjišta sa prostora Like, Korduna, severne Dalmacije i Banije uputili su se put Srbije, u put koji oni tada nisu znali gde idu. Moramo da naglasimo značaj ove manifestacije, ne da bi raspirivali neku mržnju, delili se po naciji, veri ili religiji već da se ovakve stvari kao što su se desile tog 04. avgusta 1995. godine se više nikada ne ponove. Cilj je da pokažemo jedno jedinstvo i zajedništvo, i da pošaljemo poruku mira ne samo u region već i u svet, da se slične stvari nijednom narodu ne ponove. – izjavio je Miroslav Karan predsednik „Srpskih udruženja Severnobačkog Okruga“.

Film „Oluja“ prikazuje ono što ne može da se dočara rečima, ono što je narod u koloni na Petrovačkoj cesti prošao. Film je, prema Karanovim rečima urađen kvalitetno ali je veoma težak, pogotovo za ljude koji su sve to i doživeli.

Za još oko 2.500 ljudi se traga, uništeno je skoro 25.000 kuća, mnogi privredni objekti, crkve, muzeji, spomenici i kulturno nasleđe. Otpočelo je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. To je naša rana koja ne može da zaraste, a istorijska je nepravda što susedna država ovaj čin nad nemoćnim i golorukim narodom slavi kao svoju najveću pobedu. „Oluja“je Srbima simbol tuge, donela je samo bol, patnju i stradanje. I danas pred lice pravde nisu izašli svi zločinci koji su bolesne, stare, žene i decu primorali da od domaćina za jedan dan postanu beskućnici. Tu smo da se zavetujemo da zločine nikada ne smemo da zaboravimo, neko mora da snosi odgovornost za sve žrtve i zlodela nad našim narodom. Ako ne prede sudovima, pred Bogom će svakako. – istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić u govoru na premijeri filma „Oluja“.

Manifestacija je dvodnevnog karaktera, danas 04. avgusta sa početkom u 9 časova u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici održana je sveta liturgija, a nakon liturgije i parastos žrtvama stradalim u zločinačkoj akciji „Oluja“. Ko nije bio na projekciji može da pogleda ovaj film danas u 21h na RTS1.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio