Na 39. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice usvojeno svih sedam tačaka dnevnog reda

Juče je u Gradskoj kući održana 39. redovna sednica Skupštine grada Subotica, a odbornici gradskog parlamenta usvojili su svih sedam tačaka dnevnog reda. Usvojena je Odluka o izradi Plana generalne regulacije za naselje Čantavir koja će, prema rečima dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada Subotica stvoriti okvire za još veća ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Čantaviru.

Na sednici je usvojena i Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije solarne elektrane snage 9999 kW sa trasom priključnog kablovskog voda i multimodnog voda na teritoriji grada Subotice. Ova odluka izazvala je dosta polemike, pre svega kod predstvnika Pokreta za građansku Suboticu.

I ranije sam izneo primedbe da ne postoje opcije ko, kako i na koji način će skloniti solarnu elektranu kada njen vek istekne, a to je 25 do 30 godina. U solarnim panelima postoji vrlo kancerogeni kadijum koji može da iscuri iz panela, a ako se ne bude sklonio na vreme, on će sigurno iscuriti na zemlju. Čuli smo da to uopšte nije u nadležnosti Skupštine ali je doneta odluka da se to tako izgradi, a posle kako bude, što mislim da je nonsens i tako ne može da se radi protiv ekologije i građana Subotice. – izjavio je Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu.

Odbornici Skupštine grada Subotica izglasali su i donošenje Odlike o taksi prevozu i limo servisu, doneta je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, a usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o zaduživanju Javnog komunalnog preduzeća „Parking“. Prema ovom Rešenju, Javnom komunalnom preduzeću „Parking“ Subotica odobreno je dugoročno zaduživanje za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda kod poslovne banke, kreditom u iznosu od skoro 6,5 miliona dinara, a ova sredstva biće utrošena za nabavku jednog teretnog vozila, četiri garaže za parkiranje vozila na Auto-depou i pet PDA uređaja sa štampačima koji se koriste za kontrolu i naplatu parkiranja.

Kada su kamatne stope izuzetno visoke treba smanjiti zaduživanje Javnih komunalnih preduzeća jer anuiteti drastično rastu sa povećanjam kkamatnih stopa ali to ima veze sa menadžmentom preduzeća, sa planiranjem i načinom na koji se ono vodi. Pošto se ovde radi o Javnoj svojini svih građana Subotice, tu direktori na jedan bahati način pristupaju tome, imali smo primer Subotica transa, videli smo kako se krade u Subotica transu i niko za to nije odgovoran. Očigledno je da se naša Javna komunalna preduzeća vode na štetu građana Subotice jer ne postoji dovoljna stručnost i kvalifikovanost za vođenje tih preduzeća. Već sam nekoliko puta skretao pažnju da se u ulici od biblioteke do poslastičarnice Blaha Lujze automobili parkiraju u dva reda, tamo je skoro nemoguće proći i vidi se da se tamo dešavalo dosta sitnih saobraćajnih nesreća, Parkingu ništa ne znači tih 20-30 mesta za parkiranje i jedan red bi trebao da bude sklonjen. – rekao je Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu.

Prevashodno moram reći da se radi o obnavljanju voznog parka vozilom koje se uzima radi potrebe grada. Radi se o višenamenskom vozilu. Mi ne možemo gledati da li je momenat pravi ili nije, ako je vozilo staro 17 godina i ako održavanje toga vozila košta mnogo, onda ne vredi presipati iz šupljeg u prazno. Vozilo će služiti i za kontrolu saobraćaja u gradu, parkiranja, po potrebi i u noćnim satima kada vršimo farbanje grada, a služiće i za Su bajk stanice da se bicikle mogu dopunjavati. „Parking“ je 12 zadnjih godina u plusu, imamo sopstvena sredstva ali zašto njih koristiti za kapitalne investicije. – poručio je Milorad Slijepčević, direktor JKP „Parking“.

Na skupštinskoj sednici je takođe izglasana Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Budžetskog fonda  za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice koja je usvojena jednoglasno. Na kraju zasedanja odbornici su usvojili i Odluku o mreži dečjih vrtića u ustanovama na teritoriji Grada Subotice.

Sada smo stigli normativni maksimum. Bili u prilici da povećamo smeštajni kapacitet za 700 dece vise nego 2015. godine. Dalje proširivanje neće moći da prođe, moramo se spremiti za sledeću godinu. Ako želimo da smo odgovorna vlast, moramo već planirati proširivanje i izgradnju novih objekata. – istakao je Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“.

– Centralna kuhinja u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ ni dan danas nije gotova i ona će izgleda, po svoj prilici iziskivati nova sredstva pa se pitamo dokle? – naglasila je Jelica Santrač, odbornica Nove demokratske stranke Srbije koja je poručila da se više pažnje mora posvetiti uvažavanju standarda vaspitno -obrazovnog rada i uslova u kojima deca borave u vrtićima pa će se to pitanje otvarati dok se ne naprave pomaci na bolje.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio