Festival tradicionalne romske muzike u Subotici

Subotica je poznata kao grad festivala, a sutra, 12. septembra će, po prvi put biti domaćin festivala tradicionalne romske muzike koji će se održati na Gradskom trku, sa početkom u 19 časova i 30minuta.

Romsko tamburaško i trubačko veče“ održava se pod okriljem Romskog nacionalnog saveta i Grada Subotice čime naš grad, prema rečima organizatora pokazuje svoju multikulturalnost. „Program je posebno biran, biće pet tamburaških i dva trubačka orkestra, a jedna od svetskih zvezda koja će takođe nastupati na festivalu jeste Boban Marković. Siguran sam da ćemo se svi dobro provesti. – izjavio je Miloš Nikolić, član Nacionalnog saveta Roma.

Želja nam je da „Romsko tamburaško i trubačko veče“ bude što masovnije pa pozivam sve Subotičane da dođu na Gradski trg, naša je želja da prikažemo varijetet romsklog melosa koji krasi nas Rome. Poznati smo po muzici i muzičkom stvaralaštvu, na to smo jako ponosni, a ovaj koncert je svojevrsni poklon gradu i njegovim stanovnicima. – istakao Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine uz dodataka da se Subotica množe pohvaliti kada je reč o unapređenju položaja Roma.

Verujem da će svi prisutni uživati u notama koje će se izvoditi. Suboticu smo izabrali jer je u pitanju multietnički grad i ta multikulturalnost krasi našu Srbiju. Želeli smo da prikažemo deo romske kulture i tradicije. – dodao je Nakić.

Sve posetioce očekuje nastup trubačkog orkestra Manuela Ahmetovića koji je dobitnik brojnih nagrada na festivalu u Guči, a poseban spektakl biće i nastup oca i sina, Bobana i Marka Markovića koji će nastupiti sa svojim orkestrom. U toku festivala najavljeni su i nastupi subotičkih solista pod rukovodstvom Borivoja Nikolića, orkestar “Aleksandar” pod upravom Lepog Koleta, orkestar “Vojvođanski dukati” pod rukovodstvom Braće Nikolić, i orkestar  Nenada Jovanovića iz Deronja.

Sigurna sam da će publika doživeti pravu emociju tambure i trube. Tambura se sluša ušima, a čuje srcem, tako kažu oni koji vole i slušaju tamburašku muziku, a romska muzika je ta koja se prenosi sa generacije na generaciju. Publika će imati prilike da čuje upravo staru, tradicionalnu romsku muziku. – poručila je Jelena Jovanović, pokrajinski poslanik i član Nacionalnog saveta Roma.

Glavna poruka je da su Romi deo društva Srbije i nastojimo da kao narod damo doprinos razvoju naše države u svim segmentima pa i u oblasti kulturte. Romi u proteklih 10 godina sve više napreduju kao zajednica, postignuti su značani rezultati u cilju emancipacije romske zajednice. – zaključio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio