Na premijeri predstave “Emilija i detektivi” amaterske dramske sekcije Dečjeg pozorišta Subotica

Subotička publika imala je priliku da u subotu, 23. septembra prisustvuje prvoj premijeri predstave amaterske dramske sekcije Dečjeg pozorišta Subotica. Najmlađi ljubitelji glume, buduće nade, za sve prisutne izveli su predstavu “Emilija i detektivi” rađenu po romanu “Emil i detektivi” Erika Kastnera.

Dramatizacija predstave poverena je Luki Mihoviloviću i Urošu Mladenoviću, asistent režije bio je Aleksandar Macura, a organizator direktorica “Dečjeg pozorišta Subotica”, Marta Aroksalaši Stamenković. Doktor umetnosti Uroš Isak Mladenović, glumac je u Dečijem pozorištu Subotica, a ujedno i mentor koji svu zainteresovanu decu koja pohađaju dramsku sekciju uči o glumi, ali i o mnogim drugim vrednostima.

Danas smo imali predstavu “Emilija i detektivi” po tekstu “Emil i detektivi” koji smo mi malo preradili. Emilija je glavna junakinja, prebacili smo je na put između Subotice, Novog Sada i Beograda za razliku od Berlina, gde je smešten originalni tekst Erika Kastnera. Predstava priča o tome da probleme u životu ne možemo da rešavamo sami i da je neophodno da pravimo drugarstvo. Deca to objašnjavaju kroz proces ove predstave, 18 je uloga, a preko 20 glumaca koji učestvuju u alternacijama. Mislim da su oni kroz ovaj šestomesečni proces naučili kako da svi budemo drugari i da jedan problem, predstavu, iznesemo zajedno. Podtekst te predstave je prenešen na scenu i mislim da je bilo jako zabavno i uspešno. – kaže Uroš Mladenović za portal “LovaLova” nakon izvođenja predstave.

Ovo je prva premijera starije grupe dramske sekcije, dok su članovi omladinske sekcije početkom godine imali premijeru predstave “Bolje da ćutim”. Iz pozorišta poručuju da se do kraja godine planira i treća premijera koja neće biti klasična predstava već više otvorena radionica na temu “kako da se deca zajedno igraju sa roditeljima”, gde će i roditelji biti akteri.

Ovo su generalno ideje koje kroz dramski proces koji radimo, predstava nije cilj već je samo sredstvo za lični razvoj. Nemamo audicije, radimo sa svima, selekcija je motivacija. Ukoliko deca redovno dolaze i pokazuju želju oni ostaju u grupi. Svake godine početkom sezone i u oktobru imamo otvoreni poziv za one koji su zainteresovani, tada mogu da se priključe u nove grupe. Sa ovom grupom smo radili dve godine i radili smo prethodno jedan tekst koji od koga smo odustali, pa smo nekako učili i kako je odustati na vreme, iskoristili smo to da oni uče od mene, a naravno i ja puno učim od njih. – poručuje Mladenović i naglašava da realizacije predstave nije nimalo lak zadatak jer je njeno izvođenje veoma zahtevno, a mališani se moraju obavezati na odgovornost i posvećenost.

Znati gde si, u kom trenutku, šta od scenografije gde ide, gde je tvoj drug, mislim da su to ozbiljni zadaci gde oni kroz igru nisu ni svesni da to savladavaju dobro i da će im to koristiti u mnogim oblastima. Gluma je dosta skrivena disciplina, nekad se talenat stvarno vidi, odmah, ali nekada ne. Glumu privlače ljudi koji su stidljivi, tako je i kod dece. Vrlo često se desi da u prvih nekoliko meseci dete bude zatvoreno, a onda eksplodira neki talenat koji da mu nismo dali vremena ne bi ni primetili. Gluma je baš jedna strpljiva disciplina i nekako bez obzira na talenat, oni koji su najviše motivisani, koji ne odustaju, na kraju dođu do najvećeg izraza, tako da mislim da ih to uči neko istrajnosti bez obzira da li su imali veće ili manje potencijale na početku. – smatra mentor amaterske dramske sekcije Dečjeg pozorišta Subotica, Uroš Mladenović.

Prema njegovim rečima, važno je da mladi i deca ne budu samo gledaoci predstava već i da učestvuju u njihovom stvaranju.

Oni često dolaze na probe i gledaju, komentarišu. Voleo bih da pozorište bude njihovo, da budu na sceni jer mislim da današnjoj deci nije dovoljno da se samo dive glumcima, već i da mogu da se oprobaju. Na ovu premijeru je došla skoro cela ekipa iz omladinske scene, pomagala je deci, podržavala ih je i pomogla im pred uzlazak na scenu. Scena za njih treba da bude nešto prirodno. – kaže za sam kraj Mladenović, a važno je napomenuti i da su predstave amaterske sekcije Dečjeg pozorišta Subotica otvorene i besplatne za sve posetioce, pa dolaskom na njihovo izvođenje možemo podržati buduće nade subotičkog glumišta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio