Nakon 30 godina postojanja subotička narodna kuhinja jedna od najvećih u Srbiji

Na Svetski dan hrane, 16. oktobar, Narodna kuhinja Crvenog krsta Subotice proslavila je 30 punih godina od početka rada. Tokom tri decenije njenog funkcionisanja, kroz program je prošao veliki broj korisnika ove pomoći zbog kojeg se, poslednjih pet godina, broj pripremljenih obroka ustalio na cifru od 1200, što subotičku Narodnu kuhinju čini jednom od najvećih u Srbiji.

Danas obeležavamo jubilej rada Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica, koja u kontinuitetu od 1993. godine snabdeva topim obrocima socijalno ugroženo stanovništvo grada Subotica. To činimo uz pomoć Gradske uprave koja je za 2023. godinu izdvojila 36,7 miliona dinara. Dnevno se u Srbiji putem programa Narodne kuhinje hrani više od 32.000 ljudi, od toga u našem gradu 1.200 korisnika svakodnevno preuzima svoje toplo obroke na 30 punktova, tačnije u 33 mesne zajednice koje su uključene u funkcionisanje programa. – izjavio je Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje Crvenog Krsta Subotica, uz podsećanje da je kuhinja tokom svojih početaka pripremala i do 3.000 obroka na dnevnom nivou.

Dugo vremena broj korisnika bio je smanjen na 650, a već petu godinu za redom, broj od 1.200 korisnika je ustaljen. – istakao je Varo.

Tačan broj korisnika koji je kroz program Narodne kuhinje prošao nije poznat jer Crveni Krst dugo godina nije imao svoj objekat za pripremu hrane, kuvalo se u bivšem Željezničaru, u Osnovnoj školi Majšanski put, a količine izdate hrane menjale su se na dnevnom nivou.

Odlučili smo da baš Svetski dan hrane bude dan obeležavanja jubileja, rad Narodne kuhinje je zahtevan i nadasve opsežan, podrazumeva angažovanje većine zaposlenih u Crvenom krstu Subotica, na čelu sa sekretarom i koordinatorom Narodne kuhinje ali bi bio nezamisliv i praktično nemoguć bez finansijske podrške grada Subotice i viših niva organizovanosti Crvenog krsta, brojnih donatora i volonter. Svi ovi ljudi imaju snažan osećaj potrebe da pomažu i pomognu socijalno najugroženijima jer hrana je elementarna životna potreba, odnosno uslov za život i preživljavanje, a mi imamo još snažniji osećaj sigurnosti zahvaljujući njima da neko nemoćan neće ostati gladan. – poručila je dr Livija Despenić, predsednik Crvenog Krsta Subotica prilikom današnje proslave jubileja.

Tokom minule tri decenije funkcionisanja programa Narodne kuhinje u našem gradu, broj korisnika se menjao ali se poslednjih nekoliko godina ustalio na 1.200 zahvaljujući razumevanju i podršci lokalne sdamouprave, Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Vojvodine. Subotička lokalna samouprava svake godine u budžetu grada opredeli sredstva za program Narodne kuhinje, ove godine je za kuvane obroke i porodične pakete iz budžeta grada Subotice opredeljeno 36,7 miliona dinara što je za 2,1 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Ovo nije jedini način na koji gradska organizacija Crvenog Krsta i lokalna samouprava pomažu socijalno ugrožene građane Subotica. Ukupna sredstva u budžetu Grada za sve aktivnosti koje realizuje gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici u 2023. godini iznose 48.450.000 dinara. – naglasio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić uz napomenu da su poslednjih nekoliko godina komunikacija i rad lokalne samouprave i gradske organizacije Crvenog Krsta znatno unapređeni.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio