Postavljena nova spomen ploča Lanji Erneu na zgradi Muzičke škole

Na zgradu subotičke Muzičke škole ponovo je postavljena Spomen ploča Lanji Erneu, nekadašnjem direktoru ove ustanove i čuvenom kompozitoru. Prethodna ploča je ukradena 2014. godine, ali se sada, zahvaljujući Fondaciji „Biro Karolj“, ponovo nalazi na ulazu u zgradu.

Lanji Erne nije rođeni Subotičanin ali je zadužio naš grad, 16 godina je bio stanovnik Subotice, bio je direktor Muzičke škole i osnivač Subotičke filharmonije. Osim muzike se bavio se i književnošću, a po svedačenju „Peštanskog dnevnika“, na poslednji put ispraćalo ga je 20.000 ljudi što znači da su ga svi voleli i poštovali. Zanatlije i trgovci izašli su ispred svojih dućana i spustili roletne da bi izrazili svoje poštovanje. Sahranjen je na Bajskom groblju, a ove godine navršava se tačno 100 godina od njegove smrti i 155 godina od osnivanja najstarije muzičke škole u zemlji. – izjavio je dr Balin Pastor prilikom otkrivanja Spomen ploče, naglasivši da se ovakvim gestom odužujemo starim Subotičanima koji su itekako zadužili ovaj grad.

Fondacija „Biro Karolj“ finansirala je postavljanje spomen ploče. Prema Pastorovim rečima, Lanji Erne bio je jedan od prvih organizatora muzičkog života Subotice u vreme kada je ona doživljavala svoj procvat.

Spomen ploča koju danas otkrivamo prvi put je bila postavljena 2007. godine uz pomoć „Arač Fondacije“, a nakon sedam godina, 2014. godine je nažalost bila ukradena. Zahvaljujući Fondaciji „Biro Karolj“ i pomoći predsednika Skupštine grada Subotica, Balinta Pastora, tabla je ponovo izlivena i danas stavljena na zid Muzičke škole. – istakla je Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole uz napomenu da je kroz svoju bogatu istoriju, ova ustanova iznedrila mnogo značajnih umetnika i ličnosti koji su učinili da škola danas uživa odgovarajući renome, a Erne Lanji, nekadašnji direktor pedagog i kompozitor svakako je jedan od njih.

Lanji je 1907. godine došao u Suboticu kao već poznat kompozitor i dirigent. U Subotici je predavao razne predmete, pre svega klavir, vodio je hor, a uvek je i vredno komponovao i njegove kompozicije bile su veoma tražene. Osnovao je Subotičku filharmoniju i u velikoj meri je doprineo da Subotica kao razvijen kulturni grad, bude poznata širom Evrope. – reči su Tibora Pekara, dugogodišnjeg profesora Muzičke škole u Subotici.

Foto: Dr. Balint Pastor/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio