U petak 2o. oktobra počinje „Festival sećanja“

Art bioskop Lifka u petak i subotu, 20. i 21. oktobra organizuje „Festival sećanja 2023“, kojeg smo ranije znali kao „Hrizantema festival“, a koji se održava u cilju očuvanja srpske kulturne baštine i razvoja moderne višemedijske produkcije povodom 112. godina postojanja srpskog igranog filma i bioskopa Aleksandra Lifke u Subotici.

Program festivala počinje u petak, 20. oktobra, u 17 časova, polaganjem venca kod biste Aleksandra Lifke, pionira domaće kinematografije. Nakon toga, u saradnji sa Medijskim edukativnim centrom iz Beograda organizuje se projekat „Nagrada Mladosti“, odnosno predstavljanje izbora filmova sa evropskog festivala programa za decu.

U 19 časova je otvaranje festivala kada će se svima obratiti Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, a potom i Lordan Zafranović, čuveni filmski režiser. Deset minuta nakon početka festivala, sledi i otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – filmski plakati 1980-1989. Od 21 čas sledi masterklas reditelja Lordana Zavfanivića, a nakon toga od 22 časa i projekcija njegovog dokumentarnog filma iz 1983. godine pod nazivom „Krv i pepeo Jasenovca“, a nakon toga i razgovor o njegovom radu i životu – najavio je Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa „Aleksandar Lifka“.

Drugog dana festivala, u subotu, 21. oktobra održaće se projekcija dva filma, od 19 časova prikazaće se film „Pica sa ananasom“ Stefana Oroveca, a nakon toga, od 21 čas sledi i projekcija filma „9-5“ Maše Šarović nakon čega će uslediti i razgovor sa autorima. Festiva se organizuje uz podršku Ministarstva kulture Srbije, a ulaz je na sve programe i filmove festivala slobodan.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio